El Fons d’Acció Humanitària i Emergències de Farmamundi (FAHE) fa balanç d’un any 2020 molt tràgic on ha centrat les seues intervencions en la dotació d’equips de protecció individual (EPI) a personal sanitari, en el subministrament de kits alimentaris i d’higiene i en accions per a la prevenció de la pandèmia per la covid-19. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el coronavirus ja ha infectat a més de 106 milions de persones a tot el planeta i es comptabilitzen més de 2,3 milions mortes des que va començar la crisi sanitària a tot el món.

«A través del fons d’emergències de Farmamundi, 107.540 persones, més de la meitat d’elles dones, han millorat la seua salut i qualitat de vida gràcies a les 14 actuacions realitzades en 13 països i que s’emmarquen en un escenari de crisi global sanitària i econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19», explica el director general de Farmamundi, Joan Peris.

Les respostes d’emergència s’han realitzat a països com Haití, Nicaragua, Guatemala, Hondures, Palestina, Síria, Iemen, l’Iraq, Uganda, República Democràtica del Congo, Kenya, Moçambic i Líban, llocs amb sistemes sanitaris molt fràgils on també s’ha tractat de reforçar les seues estructures de salut.

«La rapidesa del nivell de transmissió varia d’uns països a uns altres, i ens preocupa la capacitat de resposta dels sistemes de salut, el seu marc de protecció social i la seua situació econòmica per a fer front a una emergència que està soscavant els pilars de les economies nacionals i internacional. Els països d’Amèrica, d’Àfrica i d’Orient Mitjà no són aliens a l’impacte d’esta pandèmia i presenten múltiples factors de vulnerabilitat on hem tractat d’incidir», afirma Peris.

Entre totes les intervencions de l’any destaca la formació a 30 promotores comunitàries de Petit-Goâve i Grand-Goâve, a Haití, sobre els principals mètodes per a previndre contagis. Juntament amb l’ONG local MOSCTHA, va realitzar el repartiment de kits d’higiene i protecció per a frenar la transmissió de la malaltia, amb gel antibacterial, sabó líquid de mans, tovalloletes desinfectants, màscares llavables i guants de làtex, que han beneficiat a 15.534 persones.

Al Líban, se sumen les explosions del passat 4 d’agost, que van arrasar la major part del port de Beirut. Amb el suport de l’organització Mada, es van adquirir en el mercat local i van distribuir cistelles d’aliments i kits d’higiene a 350 llars que es trobaven en una situació molt vulnerable.