L’estructura en mosaic, típica del paisatge mediterrani, combina zones agrícoles, forestals i ramaderes, aportant una gran diversitat d’ambients que proveeixen una gran quantitat de beneficis per a l’ésser humà i constitueixen una peça clau per a la conservació de la biodiversitat.

No obstant això, les dificultats a què s’enfronten les àrees rurals estan generant un declivi, envelliment i masculinització de la població, a més d’un progressiu abandonament dels usos sostenibles del territori, generant l’homogeneïtzació del paisatge i l’abandonament de l’agricultura tradicional. Esta tendència comporta una pèrdua de la biodiversitat cultivada i del coneixement tradicional associat, patrimoni natural i cultural de gran valor per al desenvolupament rural.

En el territori valencià s’ha observat una important pèrdua de biodiversitat cultivada de cultius hortícoles i fruiters. Davant la greu amenaça de desaparició que pateixen moltes varietats fruitals tradicionals a la Serra d’Espadà i la Tinença de Benifassà, el projecte «Empelts de la memòria: aprenent de la tradició per a plantejar el futur», promogut per l’associació Connecta Natura, es basa en la creació i el manteniment d’arborètums de conservació que permeten la urgent conservació d’este valuós patrimoni cultural i ambiental.

«El projecte està actualment en un estat de consolidació, amb dos anys i mig de trajectòria. Fins ara, s’han complert els seus objectius inicials i s’ha creat una extensa xarxa d’actors locals i entitats, públiques i privades, d’àmbit local, regional i nacional afins al projecte. El projecte compta amb una sòlida base tant tècnica com social, responent a les diferents sensibilitats i necessitats del territori, la qual cosa assegura el seu desenvolupament i referma la seua continuïtat mitjançant la participació de les comunitats locals», afirmen Pau Agost i David Navarro, els responsables del projecte «Mosaics de Vida» en Connecta Natura.

L’associació es va crear al 2014 amb la finalitat de treballar amb la custòdia del territori com a eina de gestió. En 2016, van afegir el projecte «Mosaics de Vida», de manera que es va crear una nova línia de treball centrada en la gestió agroecològica de les parcel·les en custòdia. «Estem orgulloses i satisfetes perquè el temps, l’estima i la dedicació segueixen donant els seus fruits», confessen els responsables del projecte.

Actualment hi ha 7 persones vinculades en les activitats i projectes que es duen a terme dins de l’associació. A més, l’associació té 36 sòcies que, amb la seua aportació econòmica, ajuden a sostenir l’activitat de Connecta i participen activament en totes les activitats i voluntariats que duen a terme.

«Un Dia de Salari»

Connecta Natura està entre les entitats seleccionades per a ser finançada amb la campanya solidària «Un Dia de Salari», amb una dotació de 3.000 euros.

Es tracta d’una iniciativa on l’equip humà de Caixa Popular dóna voluntàriament un dia del seu salari i l’entitat aporta, a més, el doble de la quantia. Este any, els 53.328 euros recaptats s’han destinat a la sanitat pública valenciana, per a la compra de material sanitari, i a entitats socials que treballen la cooperació al desenvolupament.

«L’aportació de recursos econòmics per a projectes concrets ajuda a consolidar aquest projecte en el territori. Concretament, s’aconsegueix finançar el treball de les prospeccions per a la localització, recol·lecció i conservació de les varietats fruitals tradicionals de la Serra d’Espadà i la Tinença de Benifassà, així com cobrir les despeses de manteniment de les finques dels arborètums de conservació que gestionem en estos territoris», expliquen Pau Agost i David Navarro.