La EAPN Comunitat Valenciana-Xarxa per la Inclusió (EAPN- CV) ha rebut 150.000 màscares quirúrgiques per a distribuir-les entre les entitats de lluita contra la pobresa i l’exclusió social que formen part de la xarxa. Les màscares formen part d’un repartiment de més de 17 milions de màscares que el Ministeri de Sanitat ha posat a la disposició de les ONG i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) destinades a col·lectius de població en situació de major vulnerabilitat. En este cas ha sigut la EAPN-ES qui ha rebut dos milions de màscares per a distribuir-les entre les seues 19 xarxes territorials, entre elles la EAPN-CV.

Les entitats de la EAPN Comunitat Valenciana que han rebut les màscares són: Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás, Moviment per la Pau, Associació PATIM, Acción contra el Hambre, Associació Alanna, CEAR PV, Codifiva, Inpavi, Fundació Novaterra, Fundació Nova Feina, Fundació Cepaim, Fundación Secretariado Gitano, Fundació Altius, Fundació APIP-ACAM, ACCEM, YMCA, Sant Joan de Déu València, Càritas, Acoec, Associació Àmbit, Associació AVANT, CDR-La Safor, Iniciatives Solidàries, Jovesólides, Hogar Sí-Fundación RAIS i Por ti Mujer.

Més de 26.000 persones usuàries de programes d’estes 26 entitats d’acció social seran les beneficiàries d’aquest repartiment. Es tracta de persones que es troben en situació de risc de pobresa o exclusió social.

Els efectes de la pandèmia

Des de l’inici de la pandèmia les entitats socials han redoblat els seus esforços i recursos per a atendre les milers de persones usuàries dels seus programes a les quals la covid-19 ha suposat un dur colp en termes de recuperació social. Abans de la pandèmia un 27,5 % de la població (1.342.143 persones) de la Comunitat Valenciana es trobava en risc de pobresa o exclusió, i el 10,4 % en situació de pobresa severa. Amb estes dades com a antecedent i encara que fins a 2022 no hi haurà xifres oficials sobre el número real de persones afectades, s’ha registrat un greu empitjorament del nombre de persones en situació de pobresa i vulnerabilitat social.

Les persones en situació de pobresa han patit més morts i contagis de la covid-19. Els motius són les condicions de vida precàries que col·loquen a les persones en situació de major vulnerabilitat en la primera línia de contagi. Exemple d’això són persones que han perdut la seua ocupació durant la pandèmia i no tenen accés als ERTO ni a altres ajudes de protecció social.