L’organització Menuts del Món, presidida per Esther Roig, és una de les entitats seleccionades per a ser finançada amb la campanya solidària Un Dia de Salari. L’organització rebrà 4.000euros, aportats pels treballadors i les treballadores de Caixa Popular, que es destinaran al seu projecte «Cooperativa Agrícola yieducativa Yachawasi» per a la creació d’una cooperativa agrícola i educativa amb l’objectiu de dinamitzar les comunitats i l’escola rural de les poblacions indígenes de Pongo i Chango a Bolívia.

Quan i per què es va crear la vostra associació?

Menuts del Món va nàixer al 2005 i es va crear amb la finalitat concreta de construir un sostre per a un orfenat de Santa Cruz de la Sierra a Bolívia, on vivien amuntegats més de 100 xiquetes i xiquets menors de 10 anys. A partir d’eixe moment van començar a sorgir projectes de cooperació sol·licitats per les comunitats indígenes i es van convertir en ONGD amb l’objectiu de Defensa dels Drets Universals de la Infància.

Quantes persones esteu implicades en el projecte?

Directament entre socis i voluntaris més de 180, indirectament tot un poble: Alboraia i també escoles del voltant de l’Horta que sempre ens criden per col·laborar i fer Jornades Solidàries. A més, cal destacar la participació de la contrapart a Bolívia, persones originàries de comunitats guaranís i quechues.

Quins objectius heu aconseguit fins ara?

A nivell de projectes de cooperació són molts els objectius aconseguits i podem dir amb satisfacció que la majoria ja són autosostenibles, com la Cooperativa Agrícola i Educativa a Achacota; el Forn i Pastisseria regit per gent amb discapacitat a Charagua. Hem ajudat a fer una escola a Melga, província de Cochabamba, també una ràdio comunitària de servei social a la província del Chapare. I també hem col·laborat en la construcció d’Horts Escolars amb la Capitania de comunitats guaranís de l’Alt Parapetí, entre altres.

Quines són les principals dificultats a les quals vos enfronteu en el vostre dia a dia?

Donar visibilitat a la infància, el seus drets, posar altaveus a les seues veus per a què s’escolten. Tant a la infància més desfavorida com la que té en teoria tots els drets bàsics complits però que pateix abandó, incomprensió, exclusió. Aconseguir implicació de las persones en els projectes que tenim a terme a nivell internacional com són els de Bolívia: és com si este país es quedara molt lluny i fora dels prototips de països que reben ajuda de l’Estat espanyol.

Què ha suposat l’aportació dels treballadors de Caixa Popular per a la vostra organització? En quantes persones ha tingut impacte?

Sincerament l’aportació dels treballadors i treballadores de Caixa Popular es l’única amb la qual comptem en quant a entitats, a part estan la dels socis de l’ONGD. L’entitat és el motor que dinamitza els nostres projectes a Bolívia i fa possible la creació de cooperatives i iniciatives socials que acaben sent autosostenibles a l’altra part de l’oceà Atlàntic.

Com ha afectat l’actual situació sanitària al col·lectiu per al qual treballeu o al vostre àmbit d’actuació?

A Bolívia la situació a empitjorat sobretot perquè va haver un colp d’estat i les comunitats originàries indígenes van quedar excloses i marginades. No obstant això, nosaltres vàrem continuar col·laborant en la mesura de les nostres possibilitats. Tenim una contrapart a Bolívia molt professional, compromesa i valenta.

Quins són els vostres propòsits per a este 2021?

Seguir amb els projectes de cooperació i desenvolupament a Bolívia, com la creació d’un altra cooperativa agrícola i educativa a les comunitats quechues de Pongo i Chango que esta sent possible gràcies a la ajuda dels treballadors i treballadores de Caixa Popular.