El passat 8 de març, Dia Internacional de la Dona, com cada any, es va commemorar a tot el món, sumant reivindicacions cap a la igualtat real entre dones i homes. Si bé és cert que cap territori gaudix d’una igualtat efectiva, la desigualtat s’accentua als països en via de desenvolupament, com són, per exemple, els països del Sud. A estos, la discriminació personal, social i laboral de les dones mereix una suma d’esforços de major magnitud per pal·liar i eradicar les desigualtats que pateixen les dones. El Fons Valencià per la Solidaritat col·labora en l’actualitat amb diferents contraparts (ONGDS, governs municipals, etc.) de l’Equador, Bolívia i El Salvador en l’execució de projectes que empoderen a dones i les capaciten per a tenir un context laboral que les permeta una major autonomia i un desenvolupament personal, social i laboral propi, mitjançant una cooperació internacional al desenvolupament municipalista i descentralitzada.

Un exemple d’estos projectes és el de la Cooperativa de Producció Artesanal Padre Rafael González del municipi equatorià de Biblián, amb la qual col·labora el Fons Valencià per la Solidaritat des de la seua fundació l’any 2014, i la qual va rebre el passat 5 de març, per part del Servei Equatorià de Capacitació Professional de la Secretaria d’Educació Superior, Ciència i Tecnologia del Govern de l’Equador, la Certificació Artesanal i la Incorporació en la Rama del Teixit del Barret de Paja Toquilla. Este reconeixement ve precedit pel premi «Bartolomé Serrano» rebut pel Govern Provincial del Cañar per l’excel·lència artesanal i la condecoració en 2018 al mèrit artesanal del Govern Municipal de Bibilián. Este procés, el qual ha estat marcat per un fort caràcter local per la perspectiva municipalista dels diferents projectes, tant per la determinació de necessitats per la localitat pròpia com per la ficada en valor d’un producte local com la producció de barrets de paja toquilla (declarat com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2012), no només ha augmentat l’autonomia econòmica dels centenars de dones participants des del seu inici, sinó que també les ha format i ha generat un augment de les seues habilitats socials i laborals, i en conseqüència del sentiment propi d’autorealització i autoestima, propiciant així un creixement personal i humà propi.

A més d’este projecte, el Fons en desenvolupa molts altres amb un fort caràcter igualitari entre les dones i els homes entre els seus objectius als països del Sud de l’Equador, Bolívia i el Salvador, sent la capacitació laboral de dones, l’augment de la participació femenina i la seua incidència política en els territoris, l’orientació i acompanyament o la lluita contra la violència masclista molts, entre altres, alguns dels objectius específics d’aquests projectes. No obstant això, la totalitat dels projectes, tant de cooperació internacional al desenvolupament com d’educació per al desenvolupament estan formulats amb una clara perspectiva de gènere per a que cada projecte, independentment del seu objectiu final, aporte a la construcció d’una societat amb major justícia social i igualtat entre dones i homes.