La Fundació Novaterra, entitat valenciana que porta 30 anys treballant per la inserció soci laboral de persones amb dificultats per a trobar una ocupació ha aconseguit que, en un any especialment complicat per a l’economia, 233 persones hagen trobat ocupació, de les 652 persones que prèviament van dur a terme un itinerari d’inserció soci laboral, xifra que representa un 23 % més que en 2019.

«Ens hem adaptat en un any complicat, perquè dir difícil en el nostre sector és el normal, amb un grau d’incertesa que, hui dia, encara perdura, però on hem pogut continuar ajudant les persones que el necessiten a donar sentit a la seua vida i de pas, recordar la importància que té el que fem des de Fundació Novaterra i també per què ho fem, amb qui ho fem i qui caminen al nostre costat», assenyala Emili Altur, gerent de la Fundació Novaterra.

De totes estes persones que han realitzat el seu itinerari al llarg de 2020 en la Fundació Novaterra, un 65 % són dones. I d’elles, el 63,9% (131 dones) s’han convertit en noves treballadores. Del total de les noves contractacions, 205 s’han gestionat a través de la pròpia fundació, mentre que 22 sorgeixen a partir de Fem Llar, un projecte innovador d’habitatge més ocupació dut a terme des de Novaterra Catering, i 6 contractacions més des de Dona Emprèn, el programa d’emprenedoria per a dones amb escassos recursos dut a terme al costat de Caixa Popular.

D’estes 652 persones que han acudit als serveis de la Fundació Novaterra, 315 procedeixen de Novaterra València (de les quals 105 van trobar ocupació), 261 corresponen a Novaterra Alcoi (de les quals 93 van trobar una ocupació), i finalment, 39 són de la recent seu a la comarca de la Ribera Alta, Novaterra Alzira, creada al juny del 2020 en plena pandèmia (7 van trobar ocupació).

Més de 25 empreses sòcies

La Fundació Novaterra és una de les entitats més rellevants en la inserció soci laboral de persones, i compta amb més de 25 empreses sòcies que fan costat econòmicament a l’entitat, 160 persones individuals sòcies, 80 persones voluntàries, més de 100 empreses contractants i 59 membres del patronat.

La Fundació Novaterra compta amb empreses socials participades per la pròpia fundació, com és el cas de Novaterra Catering, que ha contractat al llarg de l’any a 26 persones que estaven realitzant el seu itinerari d’inserció per a completar-lo amb una experiència real laboral en l’àmbit de la restauració. De la mateixa manera, des d’esta empresa s’ha emportat la gestió integral de 3 centres per a l’acolliment de persones sense llar durant la pandèmia, s’han servit 94.923 menús de col·lectivitats i s’ha atés 85 esdeveniments en els quals han participat un total de 5.300 comensals.

A més des de l’empresa s’ha desenvolupat la iniciativa «Fem Llar: Vivienda + empleo» en el centre d’atenció de Torrent, en el qual a més d’habitatge s’ha oferit un itinerari d’inserció soci laboral a 37 persones de les quals 22 van passar de no tindre una llar, a eixir del programa amb una ocupació, 2 d’elles amb un contracte indefinit.

Per part de Cuinaterra, empresa fruit de l’aliança entre Novaterra Catering i Cuinatur Activa SL, en 2020 s’ha atés 3 centres escolars, servint un total de 81.271 menús de col·lectivitats.

A més, Novaterra Logistics, dedicada a serveis de missatgeria, ha aconseguit generar en 2020 18.234 hores d’ocupació per a 25 persones contractades, el 92 % d’elles amb discapacitat física, psíquica i sensorial.

Estos resultats són conseqüència d’una ràpida adaptació de la Fundació Novaterra a la situació provocada per la pandèmia, passant de realitzar tutories i tallers grupals de manera presencial, a fer-ho per mitjans totalment telemàtics, i a poc a poc incorporant diferents plataformes de videoconferència i formació en línia fins ara desconegudes tant per a l’equip com per a les persones d’itinerari, però hui dia bàsiques en l’operativa de l’entitat.

També s’ha presentat en 2020 la Promotora d’Empreses de Triple Impacte, una nova iniciativa de Novaterra que es desenvoluparà al llarg del 2021 i que busca promoure la creació d’empreses amb un impacte social i ambiental positiu. Ja s’han compromés amb esta nova iniciativa empreses com Novaterra Grup, Balearia, Sociedad de Agricultores de la Vega SAV i Anecoop.