El Consell Valencià de Cooperació, composat per representants d’Administracions, ONG, partits, sindicats, organitzacions empresarials i universitats, han donat el seu suport al V Pla Director de la Cooperació Valenciana 2021-2024. A més, han acordat mantindre els compromisos pressupostaris en matèria de cooperació per a fer front de manera integral a les crisis globals de pobresa i desigualtat, i a la pandèmia generada per la covid-19.

En la seua intervenció durant el consell, la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Cristina Ramón, ha recordat el «creixement salvatge de la desigualtat», accelerat a causa de la pandèmia. «El número de persones que passen fam s’ha multiplicat per sis, i feia més de 20 anys que no véiem estos nivells de pobresa extrema amb més de 729 milions de persones obligades a viure amb menys de 1,5 euros al dia. La solidaritat i la cooperació són essencials per a fer front a esta crisi humanitària sense precedents», ha afirmat.

Persecució i repressió

El consell també ha recordat en la seua resolució l’augment de l’assetjament, la persecució, la detenció i els assassinats de cooperants, activistes pels drets humans, persones que treballen en organitzacions socials i periodistes. Almenys 331 persones van ser assassinades en 2020 per defensar els drets humans, i en el que va d’any, només en assistència mèdica en operacions humanitàries en zones de conflicte, han mort 113 cooperants i pacients en més de 500 atacs, entre ells cooperants de l’ONG Médicos Sin Fronteras, assassinats recentment a Etiòpia.

«Ens preocupa especialment la persecució i la fustigació a les ONG locals i internacionals a Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Colòmbia, Palestina, territoris sahrauís i la República Democràtica del Congo. El consell s’ha mostrat d’acord a adoptar les mesures necessàries per a garantir el treball en cooperació i la seguretat de les persones que treballen per la solidaritat i la defensa dels drets humans, que sent un exemple per a tota la societat, són objectiu de la violència», afig Cristina Ramón.

Nou Pla Director

El consell ha donat igualment el seu vistiplau al futur V Pla Director de la Cooperació Valenciana 2021-2024, tràmit preceptiu perquè continue la seua tramitació. El Pla amplia les prioritats geogràfiques de la cooperació, afegint tota la regió de Centreamèrica i el Magreb, i es marca el compromís d’augmentar almenys en un 10 % anual el pressupost del programa autonòmic de cooperació per als dos pròxims anys de la legislatura. El 65 % del pressupost es dedicarà a programes de cooperació internacional al desenvolupament, el 15 % s’invertirà en Educació per al desenvolupament, i un altre 15 % com a mínim es destinarà a Acció Humanitària.

«És un Pla que millora el que teníem: va més enllà del mer assistencialisme, que sabem que no acaba de resoldre els problemes de fons, per a centrar-se en actuacions més àmplies que reforcen els drets bàsics de les persones. Per a la Coordinadora Valenciana d’ONGD és una satisfacció que així siga, i que s’haja construït buscant consensos i des del treball col·lectiu, en el qual han participat més de mig centenar d’ONGD que han aportat tot el seu coneixement i pluralitat per a millorar el text proposat per la Generalitat», afirma Ramón.