Amb motiu del Dia Mundial contra el Tràfic de Persones celebrat el passat 30 de juliol, Manos Unidas ha denunciat que el tràfic de persones no deixa d’augmentar en plena pandèmia. Així mateix, moltes de les víctimes potencials estan ara més lluny dels mecanismes de prevenció i suport, la qual cosa complica la seua identificació i rescat i ha facilitat l’auge del recent fenomen de la ciberprostitució.

Segons l’últim informe de la Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), en 2018, 148 països van detectar al voltant de 50.000 víctimes de tràfic, encara que el número real de persones afectades és molt major, donada la naturalesa oculta d’este delicte. L’informe mostra que els traficants s’aprofiten especialment dels més vulnerables, com els migrants, les persones sense treball i els menors d’edat. En el cas dels xiquets, la seua presència entre les víctimes de tràfic s’ha triplicat en els últims 15 anys. Les xiquetes són tractades principalment amb finalitats d’explotació sexual i els xiquets són utilitzats per a treballs forçats.

Com a exemple, la ciutat costanera de Zamboanga és la sisena ciutat més poblada de Filipines i el seu port internacional suposa la «porta posterior» per al tràfic de persones en el continent asiàtic. Aproximadament 8.000 víctimes de tràfic han sigut rescatades en el port internacional de Zamboanga des de 2011. D’este número, al voltant de 300 eren menors d’edat, principalment xiquetes. No obstant això, el nombre de víctimes pot ser molt major perquè existeixen altres 100 molls privats a la ciutat que eludeixen els controls i alguns són utilitzats per a activitats il·legals com el tràfic de persones.

En este context, Manos Unidas col·labora des de fa més de 10 anys amb l’ONG Katilingban Sa Kalambuan Org. (KKI). Amb l’objectiu de previndre i pal·liar les conseqüències del tràfic de persones menors d’edat, l’ONG KKI va posar en marxa en 2008 el Tanglaw Buhay Center, un centre d’acolliment i reinserció de xiquetes víctimes de tràfic i violència sexual, que recentment ha sigut construït en una nova ubicació, i que ha aconseguit reintegrar en la societat a més de 350 xiquetes.