El Fons Valencià per la Solidaritat ha iniciat l’execució del projecte «Joventut chiquitana i guaraya, agents del canvi als seus municipis» a Bolívia, el qual es desenvoluparà amb la col·laboració de l’ONGD Proceso Servicios Educativos i es portarà a terme als municipis chiquitanos de San Ignacio de Velasco, San Miguel de Velasco, San José de Chiquitos i Roboré, i als guarayos de Ascensión de Guarayos i Urubichà, ubicats tots al Departament de Santa Cruz de la Sierra del país del Sud.

El projecte, del qual ja s’han desenvolupat quatre fases en exercicis anteriors amb índexs elevats del compliment de les finalitats previstes, té com a objectius principals contribuir a la consolidació i enfortiment dels moviments juvenils chiquitanos i guarayos per a la seua participació com a actors socials, visibilitzar les necessitats i problemàtiques del col·lectiu jove i generar oportunitats per a millorar les seues condicions de vida.

La fase del projecte que va a iniciar-se, la qual compta amb una inversió total de 53.979 euros i té un termini d’execució de nou mesos, té previst apoderar i enfortir les organitzacions juvenils dels sis municipis bolivians per a consolidar els seus mecanismes de participació i augmentar el seu reconeixement pels governs municipals i organitzacions locals; capacitar tècnicament i operativament a les entitats juvenils en pro de les seues necessitats i problemàtiques; i incrementar la incidència política de les plataformes juvenils mitjançant la visibilització d’aquestes a través de campanyes de sensibilització de temàtiques socials dirigides a la població dels municipis.

Per a la consecució d’aquestes finalitats —de les quals es beneficiaran de manera directa 120 persones dels equips tècnics juvenils dels diferents municipis, 600 joves de les diverses plataformes juvenils de les localitzacions d’actuació i 30 persones joves de les directives dels Consells Locals de Joventut i, de manera indirecta, tota la població d’entre 15 i 25 anys que habiten els sis municipis, la qual ascendeix a 22.312 joves— el projecte compta amb diferents àmbits d’actuació.

Per una banda, es realitzaran reunions amb actors polítics i socials perquè les plataformes juvenils compten amb l’aprovació oficial de la reglamentació de les seues lleis municipals, i acompanyament perquè les plataformes conformen Consells Locals de Joventut i per tal que els quals compten amb un espai de coordinació amb els governs municipals. Per altra banda, es capacitarà a través de tallers a les directives d’aquestos organismes en elaboració de projectes, gestió pública i marc normatius de funcionament, incidència pública i elaboració de polítiques públiques, gestió i administració de recursos públics i eines i mecanismes de comunicació. Per últim, es portarà a terme una col·laboració amb les plataformes juvenils i Consells Locals de la Joventut amb l’objectiu de crear un Pla de Comunicació d’Incidència Social amb la finalitat que aquestes entitats, a través de la mobilització i sensibilització mitjançant temàtiques socials, s’apoderen i intervinguen culturalment i políticament en els seus municipis.

El President del Fons, Álvaro Escorihuela, valora el projecte «com un fort procés de democratització, ja que es pretén garantir el protagonisme social i polític d’un col·lectiu que representa el 28 % de la població boliviana, articulant i empoderant a la joventut perquè tinga incidència sobre la societat i el desenvolupament dels seus territoris». A més, Escorihuela remarca «els canvis legislatius que s’estan produint a Bolívia en pro dels drets i oportunitats juvenils i, com a conseqüència, d’articular la força dels i les joves». Per la seua banda, Luís Menacho, responsable de l’execució del projecte a Bolívia, afirma que «amb el projecte es pretén garantir el protagonisme dels i les joves en l’anàlisi i propostes de les qüestions que els afecten, consolidant espais reals de participació entre la joventut».

Amb motiu del pas de la Volta a Espanya per la Comunitat Valenciana, Caixa Popular llança, al costat de l’equip ciclista Caixa Rural-Assegurances RGA, un repte sostenible i solidari.

Es tracta de «La Volta en Verd», una ruta alternativa amb el mateix mapa d’etapes que a Volta a Espanya i, en cada etapa, un repte digital que es transformarà en 2.000 euros si s’aconsegueixen 1.000 likes en xarxes socials.

Amb la visita de la Volta a Requena-Cullera, en la sisena etapa, i a Gandia-Balcó d’Alacant, en la setena, els propers dies 19 i 20 d’agost Caixa Popular convida a totes les persones a col·laborar amb aquesta iniciativa per assolir aquests 1.000 likes i donar 2.000 euros a Bioagradables i altres 2.000 a Aviana Villena.

Per a aquestes etapes, «La Volta en Verd» compta amb un padrí molt especial, l’humorista valencià Oscar Tramoyeres, que anima a tothom a unir-se a aquest repte per aconseguir este objectiu solidari. A més a més, en cada etapa es sortejarà una caixa d’experiències Smartbox ‘Gràcies’ entre totes les persones que col·laboraen amb el repte aportant el seu like en xarxes socials i que, a més, esmenten a un amic en comentaris.

A la fi d’este recorregut esportiu de «La Volta en Verd» hi haurà un sorteig entre totes les persones participants en els reptes de cadascuna de les etapes i el guanyador o guanyadora es durà una caixa d’experiències Smartbox «3 dies de somni».

«La Volta en Verd» ompli de solidaritat la Comunitat

Caixa Popular llança un nou repte sostenible i solidari donant fins 4.000 euros a diverses entitats

R.S. VALÈNCIA