El programa Dona Impuls de la Fundació Nova Feina és un dels finalistes de la primera convocatòria de les Ajudes a la Igualtat de Caixa Popular.

Quan i per què es va crear la vostra associació?

L’Associació de Foment i Creació d’Ocupació Juvenil (AFOCEJ) naix en 1988 a Quart de Poblet a partir d’un grup de persones joves preocupades per la nostra pròpia situació de desocupació que decidim associar-nos i ajudar-nos. El procés de professionalització de l’entitat i el treball amb altres col·lectius en situació vulnerable ens va portar a la constitució de la Fundació Nova Feina al febrer de 2004 al ampliar les nostres actuacions en termes de formació i inserció laboral.

Quina és la principal finalitat del vostre programa Dona Impuls?

Dona Impuls és un programa d’apoderament, promoció i desenvolupament de les habilitats i aptituds per a la millora de la inserció socio-laboral de dones en risc d’exclusió i/o vulnerabilitat social.

D’on naix la idea de crear-lo?

La desocupació en totes les persones és un revulsiu que ocasiona canvis bruscos en les dinàmiques vitals de qui el pateix, havent-hi els qui no saben o poden reaccionar a aquests canvis que haurien d’implicar una activació dels recursos personals, així com una actualització de les tècniques i estratègies per a la cerca d’una nova ocupació. En dones desocupades, a més, cal afegir sovint la dificultat d’un historial de baixa qualificació o escassa experiència laboral acreditable com a fruit d’haver construït una vida familiar, de les quals moltes hui són responsables úniques com a família monoparental femenina, per al seu entorn sacrificant els seus projectes formatius i professionals.

Quin impacte tindrà l’ajuda de Caixa Popular en el projecte?

Afegir la dotació econòmica de Caixa Popular a la nostra partida pressupostària ens permetrà desenvolupar més activitats i atendre més dones per a la millora de la seua situació social.

Com s’aconsegueix incorporar al món laboral a dones víctimes de violència de gènere o en situació de vulnerabilitat?

Mitjançant el seu apoderament, treballant l’autonomia i l’autoestima i el desenvolupament de les seues habilitats tècniques, socials i competencials que capaciten a la dona a prendre les regnes de la seua vida i ser protagonistes del seu procés de desenvolupament personal. Treballem de forma transversal amb empleadors i dones fent partícip a l’empresa d’eixe procés de millora. A més a més, treballar en xarxa és imprescindible per afavorir la millora de les condicions de les dones.

Com creieu que pot influir en la societat el vostre projecte?

Incidim en els entorns que ens envolten, actuant localment a les províncies d’Alacant i València. Impliquem a tots els actors, des d’empreses fins a l’Administració passant per la ciutadania i les entitats socials

A quin nivell espereu aconseguir canvis?

Visibilitat tant en la ciutadania com en el teixit empresarial, destacant el paper de la dona en aquesta i creant espais més igualitaris i justos que respecten els drets socials i accedisquen a ocupacions de qualitat.