El vostre projecte s’anomena «Educació de qualitat i alimentació saludable per a totes i tots». A través de quines accions es vertebra per aconseguir aquests objectius?

Tenim dues línies principals d’actuació i altres complementàries. Treballem la promoció de l’alimentació saludable, tradicional i mediterrània a través de cursos i tallers de cuina en el Cullerot. Posteriorment, fem difusió de les receptes a tota la població per a tractar de fomentar eixos plats. Com a segona gran línia, oferim suport educatiu a xiquetes i xiquets amb mancances tecnològiques en casa.

Quines són les línies d’actuació complementàries?

Combinem les activitats principals amb tallers d’economia domèstica, demostracions gastronòmiques, rutes urbanes sobre el patrimoni, la història i els atractius d’Alaquàs i acompanyament a activitats culturals per a introduir a persones que habitualment no participaven en la programació de la UMA i del poble.

Com us ha afectat la pandèmia? Heu hagut de replantejar les accions?

La pandèmia ens ha fet modificar una mica el nostre calendari i adaptar les nostres activitats a les limitacions d’aforament, per exemple. També ha fet que no poguera participar un número gran de voluntariat en l’organització. No obstant això, com que les nostres accions són bàsicament educatives i sí que estaven permeses en els decrets del Consell, hem desenvolupat el projecte de forma molt semblant a com el plantejàrem.

En els cursos de cuina heu recuperat receptes tradicionals i potenciat el producte de proximitat. Quina importància i impacte creieu que té, en un món afectat pel canvi climàtic i els problemes d’insostenibilitat, tornar un poc a les arrels?

Estem absolutament convençuts que per a lluitar contra el canvi climàtic és vital el canvi d’hàbits de consum alimentari, tant del que comprem i on el comprem, com el que cuinem i mengem. Recuperar la cuina tradicional mediterrània, amb predomini de verdures de temporada, llegums i cereal, i la reducció important del consum de sucre i de proteïna animal són fonamentals, no sols per a la salut sinó per a cuidar el planeta. Cal consumir els nostres productes per a mantindre viva l’agricultura tradicional i cal consumir-los en la temporada que correspon i de proximitat.

«Educació de qualitat i alimentació saludable per a totes i tots» tindrà continuïtat?

La nostra intenció és que tinga continuïtat en els anys vinents i esperem tindre suport d’organitzacions com la Fundació Horta Sud per a aconseguir-lo. La promoció de la salut no s’acaba mai en un món on permanentment tracten de vendre’ns coses que no són bones com el menjar processat o precuinat. I la formació de xiquetes i xiquets perquè puguen competir en igualtat de condicions tampoc. A més, ja tenim projectades noves activitats com la gestió d’un hort urbà, el foment de beques d’iniciació musical o l’edició d’un llibre amb les nostres receptes.