La Fundació Nova Feina va organitzar durant el mes d’octubre, juntament amb l’Associació Espanyola de Fundacions, la jornada «Transparència i compliment en el sector social valencià» per conèixer els reptes i oportunitats en transparència i compliment normatiu del sector, així com les principals iniciatives existents.

L’esdeveniment va ser inaugurat per Lola Sebastián, presidenta de la Fundació Nova Feina; Silverio Agea, director general de l’Associació Espanyola de Fundacions; Antoni Llorente, secretari autonòmic de Participació i Transparència de la Generalitat Valenciana; i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

Aquesta jornada s’emmarca dins del Projecte Xarxa Inclusió i Participació (XIP) de la Fundació Nova Feina que, com va explicar la seua presidenta, està dedicat a millorar la participació ciutadana des de diversos àmbits, com ara competències digitals, formació, transparència i rendició de comptes, entre altres.

«Totes les organitzacions públiques i privades tenim l’obligació de retre comptes i aquestes activitats són la nostra manera de contribuir a recórrer junts aquest camí de millora contínua», va assegurar Sebastián.

Per a Silverio Agea, «publicar els comptes, explicar qui conforma el patronat i quines són les fonts de finançament ha de ser natural en una fundació». Així, la transparència «no només té a veure amb la rendició de comptes, sinó també de deixar clar als donants i a l’Administració quina és la nostra missió i el nostre propòsit».

La primera ponència de la jornada va anar a càrrec d’Isabel Peñalosa, directora de Relacions Institucionals i Assessoria Jurídica de l’AEF, que va parlar dels reptes i les oportunitats de les entitats socials en matèria de transparència.

Peñalosa va recordar que totes les fundacions estan obligades a exercir la transparència perquè són entitats supervisades. «La dificultat amb què es troben les fundacions en matèria de transparència és saber per on comencen. Això és el que ha fet que moltes entitats privades hagen desenvolupat unes eines per saber què s’entén per fundació transparent que recull els criteris que són a la Llei de Transparència estatal i que, a més, afegeix altres criteris amb la intenció que siguen complerts» , va destacar.

La taula rodona «Iniciatives per impulsar la transparència al tercer sector» va comptar amb la participació d’Agniezka Bonk, coordinadora valenciana ONGD; Oscar Perea, de la Plataforma ONG d’Acció social; Julio Huerta, de la Fundació Horta Sud; i José Redondo, de la Fundació Nova Feina.