Amanda Mehenga Massoko, creadora de Mbisy, una firma de moda i complements confeccionats a mà, repassa la seua trajectòria com a emprenedora.

Què és Mbisy?

Mbisy, complements i accessoris, és un projecte artesanal i tèxtil en què barrejant teixits africans i europeus amb cada complement sorgeix un resultat únic, tractant amb molt d’afecte cada detall del producte per satisfer el gust del client. A la pàgina web es poden trobar dissenys únics, personalitzats al gust de cada client. També estampats colorits i neutres que es poden utilitzar a qualsevol temporada. Els productes de Mbisy han estat sempre enfocats per a les dones, però he començat a dissenyar productes per a homes, però en la majoria dels casos són dones les que més encarreguen productes.

Com va sorgir?

Quan jo era una xiqueta va néixer la meua curiositat d’aprendre les tècniques de costura inculcades per la meua àvia i la meua mare, a qui afectuosament anomenen Mbisy. Tot i que no eren les seues professions, feien els seus productes extraordinaris per passió a l’art i de forma altruista. A hores d’ara, he desenvolupat aquestes habilitats aplicades a patronatge i confecció. I, durant els llargs períodes de confinament, em vaig haver d’adaptar a diversos canvis, aprendre noves tècniques i estar en constant aprenentatge per millorar els meus dissenys. Al costat dels meus orígens, he volgut emprendre aquest projecte anomenat Mbisy, inspirat en les dones de la meua família, emprenedores.

Quin paper ha jugat el programa «Dona Emprén» de la Fundació Novaterra?

Els emprenedors som com xiquets que sempre necessiten els seus pares per realitzar qualsevol tasca. Vaig tenir la sort de comptar amb Vicente López com a mentor. Els seus consells van ser essencials per posar en pràctica tot allò après. El gran suport que vaig rebre de la Fundació Novaterra em va ajudar a tenir confiança en mi mateixa, a lluitar pels meus objectius. Per descomptat, no puc oblidar la meua orientadora, Mavi Leida, i les seues paraules.

Què ha suposat accedir al crèdit de Caixa Popular?

És difícil per a una dona, sobretot amb fills, emprendre projectes si no tens el suport de fundacions com Novaterra. Programes com «Dona Emprén» ajuden moltes dones a desenvolupar-se professionalment. Sempre hi ha persones o institucions financeres com Caixa Popular que donen la possibilitat als emprenedors de complir els seus somnis. En el meu cas, l’accés al crèdit de Caixa Popular ha estat clau per accedir a les eines necessàries per emprendre, formar-me amb les noves tecnologies i posar a disposició del públic un producte artesanal de qualitat.

Amb quines col·laboracions comptes per desenvolupar el teu negoci?

He tingut el plaer de col·laborar amb la meua companya i amiga del primer grup d’emprenedores, Patricia, de MAKA i OLE, creant una col·lecció única de complements.