Primer de tot, quin és l’objectiu del projecte «Reiniciar»?

«Reiniciar» és un projecte que pretén difondre la cultura local, i fer-ho al mateix temps que potencia a escriptors i a artistes locals. La idea és simple: difondre cultura als nostres municipis. Cal preservar la cultura local.

Què implica «reiniciar la vida» en la nova normalitat?

El projecte es va gestar en plena pandèmia, així que un eix central d’este és clarament reiniciar les activitats i les relacions després dels pitjors mesos de l’emergència sanitària. Un altre eix central té relació amb l’Agenda Urbana 2030, en l’aspecte de fomentar el veïnat i les activitats conjuntes entre associacions.

Quin paper ha de jugar l’associacionisme en esta reconstrucció?

Les associacions han de fer possible que estes activitats i esta forma de treballar apleguen al poble. No serveix sols que es facen, sinó que cal que tota la ciutadania les senta seues i que la cultura estiga a l’abast de tot el món.

Com es fa açò?

Un exemple és una de les tres activitats que, de moment, tenim planificades: el cant al carrer. Amb el cant a les places dels pobles, recuperant cançons tradicionals valencianes, les persones del poble se senten identificades amb la cultura. Es tracta de recuperar les cançons que els hi cantava la seua família quan eren xiquets. Esta activitat l’haguérem de posposar per la pandèmia i la farem quan torne el bon temps.

Quines altres activitats teniu planificades i quines entitats en formeu part?

El projecte Reiniciar el conformem cinc entitats d’entre Catarroja i Picanya: el Fòrum Catarroja, que coordina, el Club de Tennis Catarroja, la Unió Musical de Picanya, la Unió Musical de Catarroja i la Coral Polifònica de Sant Antoni de Padua de Catarroja, i a part del cant a les places dels pobles ja hem organitzat dos encontres musicals amb la coral i les unions musicals, un a Catarroja i un a Picanya.

Com es va gestar aquesta relació interassociativa?

Anteriorment havíem fet alguna col·laboració entre les entitats però molt puntual i mai totes cinc alhora. Ara, però, vam creure imprescindible treballar conjuntament més enllà de relacions efímeres.

Què creieu que aporta este treball en xarxa?

Només el fet d’estar totes aquestes associacions juntes ja és il·lusionant i emocionant. I no només per a nosaltres, també per a les persones que ens escolten i que participen en les activitats. A part, veiem que hi ha molta motivació per part de les diferents associacions, que estan coordinant-se constantment per no parar i seguir fent coses. I tenim clar que quan acabe este projecte, més d’una persona i més d’una associació voldran ajuntar-se.