El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) i la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió (EAPN) de la Comunitat Valenciana han alertat que la joventut és el sector demogràfic amb major risc de pobresa i exclusió, juntament amb la infància, tal com reflecteix l’informe L’Estat de la Pobresa. Seguiment de l’indicador de Pobresa i Exclusió Social a Espanya 2008-2020, elaborat per EAPN Espanya.

Les xiquetes, xiquets i adolescents menors de 16 anys presenten una taxa AROPE del 31,2 %, la més elevada de tots els grups d’edat, seguides molt de prop per les persones joves d’entre 16 i 29 anys amb un valor per a este indicador del 30,3 %.

«El risc de pobresa i exclusió continua sent una realitat quotidiana per a una gran part de la nostra societat, especialment entre les persones joves a conseqüència de la situació precària que ens envolta. És imperatiu posar en marxa mesures que garantisquen la redistribució de la riquesa i la creació d’ocupació de qualitat per a la joventut», ha afirmat la responsable d’Acció Social del CVJ, Sonia Gil, qui ha destacat la necessitat d’implementar «polítiques públiques que defensen per a totes i tots una vida digna».

D’altra banda, la presidenta de l’EAPN Comunitat Valenciana, Lola Fernández, ha assegurat que «la pobresa és una decisió política». I ha afegit: «Hem d’establir polítiques a mitjà termini per a la seua erradicació i d’emergència per a moltes famílies i joves que necessiten una resposta hui. En esta dècada el creixement del PIB i de l’ocupació no han estat suficients, hi ha altres qüestions que influeixen en la reducció de la pobresa com la redistribució de la riquesa, polítiques d’ocupació inclusiva, el salari i ocupació decents, serveis socials de qualitat, el repartiment més igualitari de les recuperacions, una fiscalitat justa que faça factible la inversió social equitativa i un percentatge significatiu dels Fons Europeus per a combatre la pobresa i l’exclusió».

Elevades xifres d’atur juvenil

L’informe de l’EAPN apunta a les elevades xifres d’atur juvenil i a la gran quantitat de treballs a temps parcial que tenen les persones menors de 30 anys com les causes principals de la preocupant taxa de pobresa que presenta el col·lectiu jove. Este grup de població, que és, precisament, aquell en el qual la taxa de risc de pobresa ha crescut de manera més destacada, registra les dades més elevades tant d’ocupació a temps parcial com d’atur.