Sant Joan de Déu València ha desenvolupat el projecte de falla participativa «Violencia», durant el 2021 i els primers mesos del 2022, creant diferents ninots que formaran part del monument de la Falla Arrancapins.

Ha estat un procés viu de recerca i cocreació acompanyat d’un equip multidisciplinari. Juntament amb l’artista fallera Reyes Pe, l’equip d’intervenció social i la participació de 30 persones ateses a Sant Joan de Déu València, ha donat forma a les violències que s’han patit estant en una situació de sense llar.

Segons diverses fonts, més de la meitat de les persones que es troben vivint en el carrer han patit violència i delictes d’odi. A València en concret, vuit de cada deu persones sense llar han patit algun tipus de violència.

Amb aquesta iniciativa, s’ofereix un altaveu per visibilitzar aquestes vivències i violències que moltes vegades passen desapercebudes o estan invisibilitzades. Analitzar les diferents formes de violència que travessen les persones sense sostre des de l’experiència dels qui les han viscut configura el caràcter reivindicatiu i de sensibilització del projecte, segons afirmen els qui han participat als tallers.

L’eix de treball de SJD València en relació amb l’art com a eina d’inclusió desenvolupat en els darrers anys continua vigent en aquesta proposta, consolidant-ne la capacitat terapèutica i rehabilitadora. Aquest projecte té l’objectiu de vinculació amb la cultura del territori, als sabers tradicionals, amb un clar component de vinculació comunitària.

L’aproximació de les persones en situació d’exclusió social a les xarxes socials locals afavoreix una realitat més inclusiva i sensible amb la desigualtat social. Aquesta proposta artística s’ha dut a terme gràcies al finançament de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, a través de les subvencions per a projectes en matèria d’inclusió i desenvolupament comunitari.

Hui, des de les18:00 hores, tindrà lloc la presentació del projecte a la Sala Polivalent de las Naves. La posada en escena i muntatge dels ninots, es podrà veure als carrers de la ciutat a partir de la plantà. La falla Arrancapins ha cedit un espai dins del seu monument faller per a poder ubicar els ninots dins d’un delsmurs de violència i desigualtat que recorren la falla.