Les dones migrants reclamen el seu espai legítim a les institucions

El Fòrum de Participació Política de les Dones Migrants analitza la violència política de gènere, el dret a vot de les dones migrants i bones pràctiques en la matèria

Més d’un centenar de dones activistes es van reunir al Jardí Botànic de la Universitat de València.

Més d’un centenar de dones activistes es van reunir al Jardí Botànic de la Universitat de València. / ED

Ricardo Soriano

Més d’un centenar de dones activistes, líders migrants i representants polítiques internacionals han participat en València en l’IV Fòrum de Participació Política de les Dones Migrants, una trobada organitzada per l’Associació Per tu Dona i la Xarxa de Dones Llatinoamericanes i del Carib que busca consolidar els espais d’incidència de les dones migrades a Espanya. El fòrum va apostar per abordar la participació de les dones migrants en l’esfera pública i analitzar la violència política que enfronten les dones migrants en la vida institucional.

«La participació política de les dones migrants no sols és un dret sinó una necessitat: les dones migrants aporten perspectives úniques i valuoses que enriqueixen l’entorn ciutadà i polític i donen lloc a decisions polítiques més justes i inclusives», va afirmar Lucy Polo, presidenta de l’associació Per tu Dona i de la Xarxa de Dones Llatinoamericanes i del Carib.

El fòrum va posar en valor que les dones immigrants estan ja participant políticament en diversos espais, des de les AMPAS de les escoles, les organitzacions veïnals, juvenils, sindicals però no obstant això encara enfronten barreres quan es tracta d’aconseguir posicions de representació ciutadana. A les barreres del racisme i el masclisme s’uneix la concepció de les persones migrants com a mà d’obra i no com a persones les idees i els coneixements de les quals són valuoses.

«Les dones migrants porten coneixements i experiències culturals essencials per a la política. La seua participació institucional fomenta la cohesió social i garanteix que es tenen en compte les necessitats de totes les persones per a una representació ciutadana equitativa i justa», va afegir. La visibilitat de les dones migrants en la política pot inspirar a altres a seguir els seus passos i aquest impacte transcendeix per generacions.

Les ponents del fòrum van denunciar vivències racistes en els espais institucionals. Respecte a la violència política de gènere, van descriure barreres diverses, des dels atacs verbals, l’assetjament, fins a amenaces físiques o la destrucció de la vida personal i professional. El fòrum reflexiona també sobre el sufragi actiu i passiu i les dificultats de les ponents per a tindre dret al vot i per a aconseguir posicions de candidates dins de les estructures dels partits polítics. En aquest sentit, van reclamar als partits estar oberts a incorporar eixa representació política que ja ocorre en les estructures de participació ciutadanes i no sols pensar en les dones migrants com a quota o «taca marró» en les seues llistes.

La primera jornada del fòrum va tindre lloc al Jardí Botànic de la UV i es va centrar en debatre tres aspectes clau: la violència política de gènere, el dret al sufragi passiu i actiu de les dones migrants i les bones pràctiques europees en la participació política de les dones. La segona jornada va acollir taules de treball participatives.

En la seua quarta edició, aquest fòrum va buscar estratègies per a eliminar les barreres formals i simbòliques que dificulten la participació de les dones migrants en la vida social, política i comunitària. L’organització remarca que aquest problema ha cobrat major rellevància en el nou mil·lenni, destacant la necessitat de promoure l’accés de les dones a càrrecs de representació i decisió política, així com d’abordar institucionalment la violència política de gènere.

Tracking Pixel Contents