Turisme impulsa projectes d’eficiència energètica i economia circular

Amb 21 milions d’euros disponibles, és la partida més gran de la història en suport a empreses del sector turístic en matèria de sostenibilitat

Paneles fotovoltaicos en la cubierta de una empresa.

Paneles fotovoltaicos en la cubierta de una empresa. / ED

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha obert el termini per a sol·licitar les ajudes per a finançar projectes d’eficiència energètica i economia circular en empreses turístiques de la Comunitat Valenciana.

Esta convocatòria d’ajudes, que es va publicar en el DOGV el 21 d’octubre, és finançada mitjançant el Mecanisme de recuperació i resiliència dels fons NextGenerationEU amb un pressupost de més de 21 milions d’euros (21.037.538,83 euros).

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha recordat que es tracta de la partida «més gran de la història en suport a empreses del sector turístic en matèria d’eficiència energètica i de sostenibilitat», i ha explicat que des de Turisme «volem traslladar tota la informació sobre estes subvencions a tots els possibles beneficiaris».

Per això, Turisme Comunitat Valenciana organitza hui una sessió informativa en línia per a donar a conéixer tots els detalls d’esta convocatòria d’ajudes a les empreses turístiques. 

Esta línia d’ajudes està destinada a establiments turístics que estiguen inscrits en el Registre de turisme de la Comunitat Valenciana o que la seua activitat estiga inclosa en determinats codis de la Classificació nacional d’activitats econòmiques (CNAE).

En concret, es poden beneficiar empreses classificades en determinats CNAE, com ara restaurants i llocs de menjars; organització de convencions i fires de mostres; gestió de sales d’espectacles; activitats en jardins botànics, parcs zoològics i reserves naturals, així com activitats dels parcs d’atraccions o temàtics.

Les actuacions subvencionables s’agrupen en diverses tipologies. En concret, la primera tipologia inclou actuacions vinculades a instal·lacions fotovoltaiques destinades a la promoció de l’energia renovable mitjançant la generació i/o l’emmagatzematge d’energia elèctrica d’origen solar fotovoltaic, almenys el 80 % de la qual s’ha de destinar a l’autoconsum.

També es podran subvencionar inversions destinades a la substitució d’electrodomèstics, com ara llavadores, llavaplats, neveres, congeladors i microones, per uns altres més eficients. També inclou la renovació d’equips de refrigeració amb funció de venda directa i armaris de conservació refrigerats professionals. Igualment, podran optar a estes ajudes les actuacions de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions frigorífiques, i també la instal·lació i gestió de sistemes d’automatització i control d’instal·lacions consumidores o productores d’energia i aigua, així com altres subsistemes de generació, distribució, regulació i emissió.

Altres tipologies d’accions subvencionables que arreplega la resolució d’ajudes són les orientades a la millora de l’eficiència energètica mitjançant l’optimització d’elements en les instal·lacions o els equips existents, com ara sistemes d’il·luminació de baix consum, aïllament de calderes i canonades, climatització eficient, ventilació eficient, calderes d’alta eficiència, emmagatzematge tèrmic o l’ús d’energia solar tèrmica per a aigua calenta sanitària (ACS) i climatització.

Finalment, també podran optar a estes subvencions les actuacions enfocades cap a una economia circular, és a dir, les que augmenten l’eficiència en l’ús dels recursos mitjançant la preparació per a la reutilització, descontaminació i el reciclatge de residus.

Tracking Pixel Contents