Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Hereves del tresor familiar

En la setmana de XX aniversari de l´entitat d´empreses familiars IVEFA cobra protagonisme el paper d´aquest perfil corporatiu. Entre els seus reptes s´apunta el moment de la successió i la convivència amb els socis quan es tracta de familiars.

Hereves del tresor familiar

L´empresa familiar no és una excepció en el procés d´incorporació de la dona als llocs de màxima responsabilitat empresarial i directiva. S´ha vist aquesta setmana, quan l´Institut Valencià per a l´Estudi de l´Empresa Familiar (IVEFA) ha celebrat el seu XX aniversari. Avui, aquest tipus de societat, amb les seues particularitats, representa el 82% de les empreses, el 67% de la facturació i el 66% de l´ocupació existent. I cada vegada més, compta amb dones al capdavant. «Sempre dic que el fet de ser dona pot influir perquè eres la xiqueta i sempre et seguiran veient com la xiqueta de la casa», assenyala Eva Blasco, màxima responsable de l´agència de viatges Europa Travel i successora del recordat Vicente Blasco Infant.

La successió, assenyalada sempre com el gran repte de l´empresa familiar, pot enfocar-se des de diferents perspectives. En el cas de Blasco, no va ser en absolut una qüestió programada. Blasco va estudiar, va desenvolupar una carrera vinculada al comerç internacional com a responsable de l´antic IVEX en Extrem Oriente i a Nova York, i en 2004, fa ara tretze anys i en plena cerca vital de nous horitzons, va acceptar una oferta de treball del seu pare. «El model que vaig seguir és enriquidor. Eixir, conèixer altres sectors i després tornar. Tenir un desenvolupament professional fora de l´empresa abans d´incorporar-te. A mi m´ha ajudat: et dóna respecte en el lideratge», reflexiona. Blasco, presidenta de l´associació de dones empresàries i directives EVAP, recomana aqueixa via, o la de començar des de baix, per a no heretar directament la responsablidad directiva.

És el que va fer Cristina Lambies, gerent de la signatura de vaixelles de ceràmica per a restauració Porvasal. «Vam veure que la meua idea era estar ací i vam fer un pla de carrera per a rodar per tots els departaments. Vaig aprendre des de zero», recorda. L´actual gerent i filla del president del consell d´administració es va posar el vestit de faena i va aprendre els processos, des de l´esmaltat a l´exportació, passant pel departament comercial o financer, sota l´avaluació d´assessors. Després d´allò va passar quatre anys controlant la integració d´una companyia asturiana adquirida per Porvasal -Porcellanes del Principat-, fins a fer-se amb la responsabilitat. Dels dos fills, Cristina és la que ha assumit el dia a dia de Porvasal. Es tracta d´una de les poques empreses familiars que pertanyen al sector industrial. Segons dades facilitades per IVEFA, un 10% de les empreses controlades per grups familiars són industrials; la resta són de serveis i comerç.

Dificultats

Després d´uns anys de dificultats, aquesta signatura auxiliar de l´hostaleria ha alçat el seu concurs de creditors i ha tornat als beneficis, amb una gran projecció internacional. Fa uns dies, durant una conferència a València, l´hereu de Cellers Osborne i un dels referents de l´empresa familiar a Espa­nya (és president de IEF, que agrupa a les grans signatures), recomanava «anteposar el negoci a la família», açò és, sacrificar per exemple un repartiment de dividends que comporta un benefici a curt termini abans que una inversió que garanteix la viabilitat a llarg.

Lambies anima també a mantenir allu­nyats els dos àmbits, el familiar i el laboral: «Si no separes, es barregen conceptes. Des del primer moment, vam tenir línies d´actuació per a separar la presa de decisions, més enllà que jo fóra o no filla del president. És important dotar a l´empresa d´un staff d´adreça no exclusivament familiar. És bo que vinga gent de fora amb una nova visió i crítica constructiva. No solament deixar en mans de la família les decisions de pes. Sempre hem apostat per directius aliens a la família», abunda.

Relació família-empresa

En opinió d´Eva Blasco, la gestió de la relació família-empresa tanca les seues complicacions: «Arribes amb idees diferents i a una empresa on el fundador és carismàtic, el que ha aconseguit portar avant a l´empresa. Qualsevol anàlisi que fas de les coses pot ser vist com una crítica al passat», sosté. Per a la presidenta de EVAP, l´Institut per a l´Estudi de l´Empresa Familiar (IVEFA) «aporta molt» per a aprendre a gestionar aquests processos. «En aqueix fòrum comparteixes experiències, realitats i veus que el teu cas és similar. Et trobes menys aïllat», valora. En el cas de la responsable d´Europa Travel, la seua arribada va motivar la presa d´una decisió estratègica decisiva per al futur de l´agència.

«Arribava d´Estats Units i el desenvolupament tecnològic i la venda en línia estaven molt més implantades que ací. L´anàlisi d´aqueixa realitat, fa una dècada, ens porta a una conclusió: mantenir la posició en l´àmbit presencial i especialitzar-nos en el segment corporatiu. La conclusió va ser que el canal en línia ho anaven a ocupar les grans multinacionals tecnològiques. Les agències no dominarien el canal. Els anys ens han donat la raó», conclou la dirigent d´aquesta empresa familiar.

Compartir el artículo

stats