Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

França alerta al sector del vi

França paralitza compres en detectar que s'etiqueten milions de botelles de vi espanyol com si fóra gal. La DO València envia 3 milions de litres de totes les classes al país veí, el 8% de les seues vendes

França alerta al sector del vi

El president del grup García Carrión, José García Carrión, encenia aquesta setmana el senyal d'alerta en el sector vitivinícola en assegurar que el recent frau detectat a França -allí els cellers han etiquetat milions de litres de rosat espanyol com si fóra gal (es calcula que uns 70.000 hectolitres; és a dir, uns 10 milions de botelles)- ha provocat la suspensió de contractes de 10 milions de litres entre importadors francesos amb cooperatives i empreses espanyoles. En la seua opinió, la llei actual de la Unió Europea (UE) és molt laxa i cal canviar-la per a defensar a Europa l'obligatorietat de l'origen i procedència del vi per a evitar noves irregularitats». El màxim responsable del grup de begudes, primer cellerer del món i uns dels primers en el rànquing del món, en aquell temps proveïdor de Mercadona a través de la fàbrica de sucs Dafsa, assegurava que les anomalies detectades en el país veí recorda el que feien productors d'Itàlia que adquirien oli a Espanya, l'embotellaven i el venien al doble de preu. Però la interprofessional de l'oli va aconseguir guanyar la lluita per a etiquetar tot l'oli com a origen espanyol. «Açò és el que volem en el món del vi», apuntava el propietari de la mercantil murciana, que comercialitza la coneguda marca Don Simón.

Els cellers inscrits en la DO València van col·locar a França 2.955.000 litres durant l'última campanya, dels quals 2,7 milions van ser a granel i la resta, embotellat. Segons les estadístiques d'aquest consell regulador, que presideix Cosme Gutiérrez, per tipus de vi, el blanc va acaparar els enviaments (2.344.320 litres), seguit pel rosat (169.658) i negre (131.646), mentre que el vi de licor de moscatell, (309.376). D'aquesta manera, el país gal aglutina el 8% de les exportacions valencianes de vi. Espanya és en l'actualitat el major vinyer del món i el major exportador de vi a granel amb 1.200 milions de litres, dels quals el 40% té com a destinació el mercat francés. Fonts de la DO València asseguren que «de moment les vendes no s'han detingut» en el cas dels cellers valencians, si bé reconeixen el temor entre els empresaris del sector.

L'estafa destapada després de la recerca a gran escala sobre l'etiquetatge del vi desenvolupada en tot el país en 2016 i 2017 per agents de la Direcció general de la Competència, el Consum i la Lluita contra el Frau revela que aquest país portava molts anys venent el producte encara que no apareixia després amb etiqueta espanyola, on era la seua procedència i usurpant una indicació geogràfica protegida (IGP) francesa». I és que el vi espanyol es comprava a 0,34 euros/litre, davant els entre 0,75 i 0,90 euros/litre pagats per un vi equivalent francès. És a dir, fins a quasi tres vegades més.

Potser per açò les tensions entre els viticultors a banda i banda dels Pirineus han crescut en els últims anys; al punt que fins i tot les protestes franceses acusen els espanyols de «competència deslleial». La Guerra del Francès de 1808 (també coneguda com Campanya d'Espanya) sembla que continua.

Compartir el artículo

stats