Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ciberriscos

Les pimes necessiten empara

Els ciberriscos són una amenaça creixent per a les empreses i les pimes no són alienes. Unespa, la patronal del segur, ha editat una guia per reduir els perills

Ningú està lliure d'un atac cibernètic, perquè ningú (o quasi ningú) viu alié al món digital. Òbviament, els perills creixen amb la grandària o la notorietat, però convé no abaixar la guàrdia. En l'àmbit de l'empresa, les pimes estan igualment exposades a ciberriscos, perquè totes (o una gran majoria) gestionen dades de caràcter personal, depenen de sistemes informàtics i xarxes, contracten serveis a tercers i en el núvol, generen i protegeixen la seua propietat intel·lectual. La patronal espanyola de les assegurances Unespa acaba de publicar una guia en la qual tracta d'orientar a les petites empreses a l'hora de fer front a aquests perills.

Es tracta de recomanacions que en alguns casos són bàsiques i que partixen d'un senzill raonament: Si «a casa no obris la porta a qualsevol, en el ciberespai no obris els teus sistemes d'informació a qualsevol». Per exemple, la guia d´Unespa recomana que les contrasenyes siguen individuals, secretes i han de ser canviades regularment, a més de contenir huit caràcters que combinen majúscules, minúscules, xifres i símbols. Un altre consell és sensibilitzar a tota la plantilla, inclosos els que tinguen contractes temporals o siguen estudiants en pràctiques, que han d'evitar la utilització d'aparells personals (UBS o discos durs externs), així com els accessos remots o mòbils no protegits (wifi, bluetooth...). També proposa no deixar a la vista contrasenyes en els llocs de treball i establir una política d'utilització segura del correu electrònic. La patronal de les assegurances considera important, així mateix, actualitzar els programes i aplicacions d'operació, perquè les «fallades dels programes són vies d'accés per a les intrusions malicioses».

La guia detalla algunes de les principals eines de protecció, com els antivirus/tallafocs, que han d'actualitzar-se diàriament; o els instruments de filtrat, que analitzen les entrades i eixides per detectar i descartar algunes intrusions perilloses. Finalment, el document especifica que la capacitat de l'empresa per a tornar al treball després d'un atac és més ràpid si s'han previst còpies de seguretat i plans de continuïtat del negoci.

Compartir el artículo

stats