Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

José María Caballé - President de Servigroup

«Els turistes espanyols són la gran alternativa al turisme anglés, tenim 45 milions de clients»

«Els turistes espanyols són la gran alternativa al turisme anglés, tenim 45 milions de clients»

L'hotel Montíboli, degà dels hotels de luxe de la Costa Blanca, ha tancat les seues portes fins a la pròxima primavera per sotmetre's a un canvi d'imatge que afecta a tots els departaments de l'establiment, just ara que acaba de complir 50 anys. José María Caballé, el seu propietari, considera que «oferir llit i menjar no ha canviat gens, però és clar que el client va exigint cada dia un poc més.

Cinquanta anys del Montíboli i nova etapa a partir de 2019. De què parlem?

Estem parlant que la societat va canviant i cal adaptar-se a la realitat. El fet d'oferir llit i menjar no ha canviat gens, però és clar que el client va exigint cada dia una miqueta més i hem d'estar preparats. Hem tancat durant uns mesos però no per fer grans obres perquè el fonamental està fet. Volem afinar el producte i que els clients obtinguen més satisfacció. El Montíboli és com una catedral. Passen els anys i ací està, però de tant en tant cal canviar al bisbe».

Encaixa un hotel de luxe en un mercat turístic marcat per la contenció dels preus?

Tant de bo tinguérem un mercat com el que tenen Madrid o Barcelona. La ubicació de l'hotel és imbatible i el servei que donem és excel·lent però, insistisc, cal adaptar-nos. Mercat existix i va creixent. El nivell de vida augmenta i cada dia hi ha més gent que té accés a estos hotels.

S'ha acabat la sagnia en el turisme britànic per la competència de Turquia?

Fins ara treballàvem amb grans volums de clients i en això es basava el negoci, però s'ha estabilitzat i no podem seguir pensant a omplir al cent per cent a tota hora. Els clients d'un poder adquisitiu més baix seguiran anant-se'n a zones més barates que no estan en la Unió Europea però segueix havent-hi un client per al nostre producte. Continuaran venint però amb estades més curtes. La temporada alta ja no és la clàssica. Cal treballar durant tot l'any. El model no està esgotat.

Vosté que va conéixer el Benidorm de finals dels 80, dels 90 i ara al segle XXI. Què ha canviat, té solució?

La Costa Blanca i Benidorm han canviat, clar que han canviat. Va arribar un moment en què Benidorm no podia absorbir tanta demanda i ens hem adaptat perquè hem tingut fins a tres crisis. A principis i finals dels 90 i l'última en 2007 que va repercutir en els preus però, afortunadament, el fet que molts hotels tingueren fons propis va ajudar a combatre-les.

Sobren places hoteleres en la Costa Blanca?

Sobraran places perquè hi ha moltes instal·lacions que cal adequar a les noves exigències dels clients. Per a això cal invertir molts diners, perquè si no es corre el risc d'entrar en una dinàmica de baixada de preus. I experiències tenim perquè això va passar a Itàlia i en la Costa Blava a la fi dels 50. Es van crear places, funcionaven però a mesura que la clientela és més exigent toca reaccionar. El mercat selecciona.

Quin és per a vosté el secret per a fidelitzar els turistes?

El secret és que el client que pernocte als hotels vega que el servei i l'hotel està per damunt de les expectatives que portava. Esta és la clau i, i parle de la meua empresa, crec que ho hem aconseguit. Alguna cosa així com els enginyers que dissenyen un cotxe que quan arriba a les mans del conductor este se sorprenga de tot el que troba a l'hotel i no ho esperava. Per a aconseguir-ho l'important és tenir el control absolut de l'empresa.

Existeixen mercats turístics alternatius al britànic?

Ja tenim un mercat alternatiu, l'espanyol. Espanya té 45 milions de clients potencials. És un turista que, a més, s'allotja en hotels. Existixen altres mercats a Europa però amb les companyies de baix cost estos milers de turistes es mouen molt i s'allotgen en cases i apartaments. No van als hotels. Què anem a buscar? Francesos, italians, belgues, portuguesos? Jo crec que el nínxol està en els espanyols però adaptant-nos a costums. Ponts, caps de setmana. Agost ja no ha de ser el mes per excel·lència.

Compartir el artículo

stats