Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

IBI

La factura fiscal dels valencians

Si la recaptació de l'Agència Tributària està a punt de batre el seu rècord històric, els ingressos dels ajuntaments pels seus impostos propis no es queden arrere. D'acord amb les últimes estadístiques del Ministeri d'Hisenda, referides a l'exercici de 2016, cada resident de Comunitat Valenciana ja abona més de 600 euros a l'any en tributs i taxes municipals, la qual cosa suposa la quantitat més elevada des que el departament que ara dirigix María Jesús Montero va començar a elaborar la publicació Hisendes locals en xifres en 2004. És a dir, que en estos moments es paguen bastants més impostos locals que en plena bambolla immobiliària, quan les llicències d'obra omplien les arques municipals. p all dels 636 del conjunt nacional.

D'esta forma, la sèrie històrica reflectix el fort increment que ha experimentat la recaptació fiscal del conjunt d'ajuntaments de l'autonomia des que en 2012 el Govern de Mariano Rajoy va decidir autoritzar una pujada del 10% en l'Impost de Béns immobles, acompanyada, a més, de la possibilitat de revisar els valors cadastrals i d'inspeccions exhaustives per a aflorar construccions il·legals per part del Cadastre.Unes mesures destinades a ajudar les administracions locals a sanejar els seus comptes i a compensar la forta retallada d'ingressos que van patir amb la desfeta de la rajola -les llicències d'obres van arribar a representar quasi un 15% dels ingressos tributaris dels consistoris durant el boom- o la retallada de les transferències que rebien de l'Estat central, entre altres.El resultat va ser quasi immediat i, des d'aleshores, la pressió fiscal no ha deixat d'augmentar. Això sí, allò que ha canviat és la composició, ja que ara la preeminència de l'IBI en els ingressos municipals és absoluta i representa més de la meitat dels impostos que paguen els residents de la zona als seus consistoris.En el seu conjunt, els tributs propis representen un poc més del 60% dels ingressos dels consistoris mentre que la resta procedix de transferències de l'Estat i les autonomies o de la gestió del seu patrimoni.

Així, en el seu conjunt els 600,68 euros per resident que recapten en impostos els consistoris de la Comunitat Valenciana estan per davall dels 636 del conjunt nacional. Sobre este tema, són els balears, amb 881 euros per cap, els que més tributs locals paguen; seguits pels madrilenys (763 euros) i els catalans (755). Per contra, els que menys paguen són els gallecs, amb a penes 449 euros .

Compartir el artículo

stats