Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Que fabrica per a Baleària

Que fabrica per a Baleària

Les drassanes asturianes han trobat en la fabricació de catamarans ràpids de passatge un negoci emergent. Armó va presentar esta setmana en la fira del turisme Fitur el ferri amb capacitat per a 1.200 passatgers i 450 cotxes que construirà a Gijón per a Baleària, companyia que durant els últims dos anys va rebre altres quatre catamarans de 350 passatgers que va construir l'altre fabricant naval asturià, Gondán. Esta drassana de Castropol té en cartera altres tres bucs de les mateixes característiques per a companyies espanyoles i de Croàcia.

«Amb els catamarans de passatge hem trobat un important i inesperat nínxol de negoci per a la nostra divisió de fibra», va assenyalar Álvaro Platero, president de Astilleros Gondán. En els últims dos anys van entregar cinc d'estos bucs. Un per a la Naviera Nabia, que opera entre Vigo i les Illes Cíes, a Galícia, i altres quatre per a Baleària que ja operen entre Eivissa i Formentera, a Balears. Estos últims quatre vaixells, que aconseguixen una velocitat de 34 nusos a plena càrrega, van ser els primers construïts a Espanya segons l'exigent normativa per a l'alta velocitat. A més disposen de plaques fotovoltaiques per a generació autònoma de potència elèctrica i motors d'última generació que minimitzen les emissions de gasos contaminants. El model va ser premiat com la construcció naval més destacada de 2017 a Espanya per al Colegio Oficial de Ingenieros Navales y Oceánicos, la qual cosa va ajudar a captar nous contractes.

Per a enguany, Gondán preveu entregar altres tres catamarans ràpids de passatge amb característiques similars però amb majors dimensions. Un serà per a la companyia Líneas Romero, que opera a Fuerteventura i Lanzarote, a les Illes Canàries, i altres dos per a una companyia de Croàcia. «És un negoci que s'està consolidant», va destacar Álvaro Platero.

L'altre fabricant naval asturià, Armón, ja havia construït en l'últim lustre tres catamarans de passatge per a la companyia TMA d'Angola i ara ha fet un gran salt amb el contracte de 90 milions d'euros obtingut amb Baleària per a construir el primer catamarà d'alta velocitat del món propulsat per motors de gas. Es tracta, a més, d'un vaixell amb unes dimensions molt superiors a les de la resta de catamarans que s'havien fabricat fins ara a Astúries i que oscil·laven entre 24 i 36 metres d'eslora. En aquest cas l'eslora és de 123 metres i la seua capacitat és de 1.200 passatgers i 450 cotxes. «Serà el catamarà fast ferri de major eslora i capacitat existent en l'actualitat», va destacar Adolfo Utor, president de Baleària.

«És una reivindicació de la construcció naval espanyola a escala mundial», va arribar a destacar Laudelino Alperi, conseller delegat d'Armó, durant la presentació del projecte dijous passat en la fira de turisme Fitur a Madrid. La construcció del vaixell en drassana de Gijón, que s'han iniciat amb els treballs previs, permetrà crear unes 300 ocupacions a Astúries durant dos anys segons va anunciar Laudelino Alperi. Està previst que el catamarà de passatge d'alta velocitat s'entregue en 2020.

Compartir el artículo

stats