Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El boom dels trasters de lloguer

La falta d'espai a les cases, l'augment de les famílies que viuen arrendades i el pes dels autònoms disparen la demanda de serveis de magatzematge

El boom dels trasters de lloguer

Que un dels últims èxits de Netflix siga un programa en el qual una experta ensenya a ordenar i a desprendre's de tot allò que no siga necessari dóna una idea dels problemes d'espai que patixen moltes llars. Aparells de tota mena, roba, llibres i mobles en desús s'acumulen en moltes cases sense que els seus propietaris es decidisquen a vendre'ls o tirar-los al fem. Si a això se suma l'augment del nombre de persones que viuen de lloguer i que, per tant, manquen d'un espai propi per a guardar les seues coses a llarg termini, i l'increment del treball autònom, que obliga molts professionals a disposar d'un lloc on guardar materials i eines, s'entén millor l'auge que experimenten actualment els trasters de lloguer.

Un negoci on, segons l'Associació Espanyola de Self Storage, l'oferta creix a una velocitat del 15% i el 20% anual i, no obstant això, l'ocupació es manté al voltant del 82%.

Unes de les signatures més destacades del sector, batejada amb el descriptiu nom de 'Necesito un Trastero', està a Alacant. Fundada en 2013, en tan sols cinc anys ha aconseguit les 37 instal·lacions repartides per tota Espanya, més d'una desena d'elles inaugurades en l'últim exercici. Una expansió basada en el sistema de franquícies que esperen continuar al llarg de 2019, fins a aconseguir el mig centenar de centres.

Cada vegada més consumistes

«La demanda no deixa de créixer. Som cada vegada més consumistes i a les cases queda cada vegada menys espai. A més, resulta més atractiu llogar que comprar un traster», apunta el conseller delegat de la signatura, Iván Maldonado, que reconeix que el coneixement més gran d'este tipus de serveis també ha contribuït a la seua major utilització.

El gerent de l'Associació Espanyola de Self Storage, Carles Viladecans, apunta, a més, que l'augment de la població que viu de lloguer també ha sigut determinant. Sobretot perquè l'alça dels preus obliga a molts a optar per pisos xicotets o a compartir casa, la qual cosa deixa menys espai per als articles de cadascú. La solució: traslladar els que siguen d'ús més esporàdic o de temporada a instal·lacions de magatzematge.

A tot això cal sumar el creixent número d'autònoms i xicotetes empreses que aposten per esta alternativa per a guardar la seua mercaderia o les eines -en el cas, per exemple, de lampistes o pintors, o dels nous emprenedors que proven sort en el comerç electrònic-, ja que els sol eixir més assequible que llogar un local complet i, a més, «amb la flexibilitat que si un mes necessites 30 metres en lloc de 15, poden contractar-los sense problema», apunta Viladecans.

Així, per exemple, el gerent de Trasters Williams, Pedro Nieves, assenyala que entre el 30% i el 40% dels seus clients són professionals. Estes instal·lacions van obrir les seues portes en el Polígon de Rabasa a l'octubre de l'any passat, quan Nieves, que ja treballava en el sector, va convéncer a un inversor de les possibilitats del negoci. De moment, assegura, no els va «gens malament», una altra mostra de la puixança del sector.

Dels afores al centre

L'increment de la demanda també està portant al fet que els operadors d'este tipus d'instal·lacions comencen a plantejar-se l'obertura de nous locals en zones més cèntriques per a aprofitar l'estirada, quan fins ara la seua ubicació natural eren els polígons. Així, per exemple, 'Necesito un Trastero' ja tanteja diversos possibles locals en el centre d'Alacant per a expandir el seu negoci, segons confirma el seu màxim responsable.

Quant als preus, els trasters més xicotets, d'uns dos metres quadrats, solen rondar els 50 euros mensuals però algunes de les instal·lacions existents els ofereixen des de 30 euros. Això sí, tot depén també de l'oferta i la demanda, ja que, per exemple, els mesos de gener i febrer solen ser més fluixos, per la qual cosa sol donar-se algun tipus d'oferta. Això sí, la majoria dels clients lloguen per a llargues temporades.

Compartir el artículo

stats