Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les empreses robotitzades venen més

Les empreses robotitzades venen més

Facturen més, venen més, creen més valor afegit i paguen millor als seus treballadors. La inversió en la robotització i en la promoció de la innovació és una aposta segura per a les empreses industrials, tal com constata un estudi del catedràtic d'Economia i investigador dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, Joan Torrent, publicat en la revista Nota d'Economia. És segura i és tant de futur com de present, ja que després d'analitzar l'activitat i els resultats de 1.190 empreses catalanes durant 25 anys (1991-2016), Torrent conclou que les companyies robotitzades i innovadores ingressen fins a cinc vegades més que les que no ho estan. No obstant això, malgrat estos registres, una altra de les conclusions de l'estudi és que els empresaris catalans no saben traure tot el suc que podrien a les potencialitats de la revolució 4.0.

El progrés tecnològic s'obri camí en els centres de treball i els robots han doblegat la seua presència en el teixit empresarial durant les últimes dues dècades. Si en els anys noranta només dos de cada deu empreses (19,3%) tenien algun dels seus processos automatitzats mitjançant un robot, esta proporció puja fins a quatre de cada deu (39,4%) en 2016. Comptar o no amb esta mena de maquinària és un avantatge competitiu decisiu per a les empreses, atés que les que no estan robotitzades són el 75,5% menys eficients que les que sí que ho estan.

Els robots s'obrin camí, però això no es traduïx en el fet que els humans perden el seu lloc de treball. Esta és una de les altres conclusions de l'anàlisi de l'investigador de la UOC, que, no obstant això, tampoc troba evidències que una major inversió en tecnologia aconseguisca crear ocupació. La causa d'això és que l'ocupació es desplaça en el temps, és a dir, la tecnologia pot destruir ocupació a curt termini, però la crea d'un altre tipus al cap d'un temps.

Potencial desaprofitat

No obstant això, la digitalització i automatització dels processos que caracteritza l'economia 4.0 no consistix només a gastar diners en programari i cablejat. «La digitalització significa adaptar l'empresa a nous contextos estratègics i organitzatius», explica Torrent. I això implica repensar els models d'organització des d'una òptica digital, i adaptar la formació i la qualificació de les persones que treballen braç a braç amb estos robots, des del treballador de base fins als directius, alguna cosa que no totes les companyies aconseguixen fer amb la mateixa eficiència.

«Les relacions de complementarietat tecnològica no s'estan traduint en millores de la productivitat, la qual cosa ens dona un toc d'atenció sobre les altres dimensions de la generació de valor que caldria adaptar per a explotar tot el potencial de la transformació digital», alerta Torrent. És a dir, a les empreses, en general, els falta una perspectiva més àmplia i una lectura més integral de les noves realitats econòmiques i no aconseguixen traduir en millors rendiments el fet de compaginar la inversió en robòtica i innovació empresarial amb l'activitat tradicional.

Un altre dels elements en els quals la recerca posa de manifest que les empreses no saben explotar totes les seues potencialitats es troba en un dels camps amb més recorregut de vendes a curt o mitjà termini: el comerç electrònic. Les companyies que ja han incorporat els robots en les seues rutines també es mouen millor en este terreny i fan més ús d'ell, atés que una de cada quatre (25,7%) compra els materials digitalment als proveïdors i una de cada deu (10,7%) ven els seus productes per via digital a altres empreses. Malgrat això, i tenint en compte les experiències a altres països, l'investigador de la UOC considera que «els usos del comerç electrònic encara no s'han traslladat als increments d'eficiència».

Les xicotetes i mitjanes empreses fan tard

L'estudi d'estes més de mil empreses, centrades en Catalunya, en un període de 25 anys reflectix que no totes les empreses estan afrontant de la mateixa manera la irrupció de les noves tecnologies. Torrent acredita que les xicotetes i mitjanes empreses realitzen una inversió considerablement menor que les grans empreses a robotitzar i innovar, la qual cosa es traduïx en pitjors balanços i en el risc d'acabar dibuixant un mapa empresarial dual. És a dir, el conjunt de les empreses pot començar-se a dividir entre aquelles que tenen capacitat de mantenir-se actualitzades davant els canvis tecnològics (i això els permet seguir incrementant els ritmes de productivitat) i aquelles que van endarrerides, la majoria amb clars problemes i dificultats per a seguir el ritme de la transformació tecnològica.

En este sentit, l'estudi conclou que les xicotetes i mitjanes empreses s'estan quedant desplaçades per esta tendència, i un número significatiu d'elles corre un alt risc de veure desaparéixer els seus actuals models de negoci. Per a evitar que això ocórrega, Torrent recomana a estes empreses un major esforç en l'adopció de nous contextos estratègics i organitzatius i un ús més intensiu de la tecnologia; de la mateixa manera, recomana a l'Administració l'elaboració de polítiques públiques que aborden de manera integral estos reptes. «Poques coses hi ha més progressistes que capacitar a les pimes per a entrar en la nova ona de la digitalització», considera l'autor de l'estudi.

Compartir el artículo

stats