Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Jesús Moncho

Relats de la vida real

La darrera obra de l´escriptor de Gata de Gorgos (1948), resident a L´Alacantí i guardonat amb els premis de Ciutat de València amb la novel·la La pols i el desig, el Vila de Benissa amb Port de l´est o el Vila de Teulada amb Revenja, així com en diversos assaigs de notable factura, ens ofereix ara un recull de quinze relats ben diversos i suggerents sota el títol de Nice to meet you, al qual li dona una traducció un tant lliure amb allò de Mira que bé, de topar amb tu i que sorprèn aquest crític que va passar uns quants anys als Estats Units.

Com hem dit, els relats que s´hi ofereixen són ben diversos i alguns colpidors tant pels personatges de la vida real com per l´expressió continguda i palpitant que Moncho sap transmetre el lector a través de situacions quotidianes, però inesperades i, de vegades, ben desconcertants com l´opressió bancària i la violència de gènere, una temàtica tan reincident avui dia. El llibre dividit en dues parts gairebé simètriques mira de mostrar la forta preocupació de l´autor per la pèrdua dels espais físics tradicionals: una era urbanitzada i asfaltada esdevé l´expressió més clara de la fi del món rural. Moncho simbolitza aquesta pèrdua a la del pensament d´Heràclit quan deia que ningú no podrà travessar el mateix riu dues vegades per la senzilla raó que ni la persona ni l´aigua seran les mateixes.

Els relats de la segona part miren d´assetjar alguns aspectes foscos de la vida: la corrupció, la degradació mediambiental, la pressió econòmica, la crisi actual...però deixen pas a un element nou: la realitat es veu descrita a través de fonts oníriques que es tradueix en general en una estructura fragmentada dels relats i l´aparició d´elements simbòlics, com en el cas de Please do not feed the seagulls (si us plau, no alimenteu les gavines) que, evidentment, ens recorda el reconegut film de Hitchcok.

Crec que potser el gran mèrit d´aquests relats es basa en la magnífica conjunció d´activitats desplegades pel mateix Moncho al llarg de la seua carrera literària: creació narrativa, vocació periodística, lectura de textos de ficció que rondinen la truculència, etc. D´aquí, em sembla, el segell tan singular assolit al dia d´avui en la ficció literària que li confereixen un reconeixement notable. Així mateix, hem d´assenyalar els nous esforços editorials -com en el cas d´Edicions del Sud o de Lletra impresa - que s´aventuren a consolidar autors interessants de la nostra literatura. Finalment, vull subratllar la il·lustració de la portada del llibre a càrrec de Clara Moncho Jiménez.

Compartir el artículo

stats