El Museu Valencià d'Etnologia va acollir ahir l'homenatge organitzat per l'Associació d'Estudis del Cant Valencià a la cantaora Victoria Sousa Genovés, coneguda com a "Victorieta".

Destacats cantaors i versadores així com la Ronda de Corda de València i Bétera, la Colla de Vent d'Alfafar i les Folies de Carcaixent varen sumar-se a aquest reconeixement.

Victoria Sousa és una figura viva i referent del cant valencià d'estil. L' homenatge forma part del projecte de l'associació per a recordar a les principals figures d'aquesta disciplina artística, iniciat fa uns anys amb Nel.let Marzal (el Xiquet de Mislata) i que va continuar amb el record al seu germà, Pepico Marzal, celebrat l'any passat.

En l'acte, que se celebrà al Saló Alfons el Magnànim de la Beneficència, participaren nombrosos cantants i agrupacions de cant d'estil de gran divulgació en l'actualitat.

Victorieta encapçala la cinquena generació de cantants de Cant d'Estil semiprofesional coneguda des del segle XIX i és un referent actual indiscutible, tant per la seua veu i experiència tècnica tradicional adquirida en les "cantaes", com per la seua tasca educativa i divulgativa, iniciada en els Cursos de l'Escola de Danses "Mª Teresa Ollero" de Lo Rat Penat (1986-1992) i continuada en la Universitat Popular de València (1993-2012), d'on s'ha jubilat recentment.

Sousa Genovés va començar la seua carrera de la mà del seu pare, Feliciano Sousa Rodríguez (1919-2002), gran músic -tocava la bandúrria- i compositor, que la va iniciar en el cant líric, portant-la al Conservatori de València. L'afició va tenir la seua recompensa en guanyar el concurs "Su voz en un hilo" de Radio València.

Als 15 anys, Victorieta va començar la seua carrera de cant, però poc després va optar definitivament pel Cant Valencià d'Estil. En els anys següents va completar la seua formació en l'estudi del Cant Valencià en els cursos d'Educació i Descans i en l'Escola de Folklore de la Junta Central Fallera.

Va formar parella amb el Xiquet de Mislata i amb Josep Lorente, gran guitarrista, i amb el Xiquet del Carme i Josep Pla Guadalupe, el Pollastret de Paterna, amb els qui va actuar durant 25 anys.

Des de 1960, l'artista ha recorregut escenaris europeus a Alemanya, Regne Unit, França o Suïssa. En 1984, va guanyar el primer premi de solistes de cant internacional en el festival Inter-Tie a Anglaterra. En 2001 va actuar en el festival Sagunt a Escena i en 2003 va intervindre en la producció teatral d'Irene Papas, "Las troyanas", representada a Roma.

Victoria Sousa, al llarg de la seua trajectòria, ha gravat diferents discos con "Folklore Valencià" (1972), "Cançons i danses de València" (1972), "Arraïls" (1982), "Antologia del cant valencià d'estil" (1915-1996), "La música popular i la festa d'un poble, Bétera" (2004) i "Cant d'estil al Puig de Santamaria" (2011). També ha dirigit com a professora el Diploma d'Especialització Professional en Etnomusicologia, per a la Universitat de València.