25 de enero de 2014
25.01.2014

Deute ciutadà amb Just Ramírez

25.01.2014 | 02:25

Al cap i casal tenim prou deutes a l'hora de reconèixer els mèrits d'aquelles persones que han fet aportacions de vàlua a la ciutat, entre elles voldria remarcar el cas de l'urbanista i arquitecte Just Ramírez, puix he observat com el seu nom no figura en la majoria de cròniques ni a Internet, possiblement, la seua mort prematura i el temps que corre juguen en contra.Els canvis urbans en ocasions son el resultat de molts factors, i en determinats moments com hem pogut comprovar al cas de Gamonal a Burgos, la pressió ciutadana pot resultar determinant. Al nostre cas durant els darrers anys del franquisme l'impuls de la base es va sustentar sobre les associacions de veïns, i tanmateix en algunes sonades mobilitzacions. Així, en eixos moments, anys setanta del segle XX, es van desencadenar dos grans mogudes, i precisament gràcies a elles la ciutadania pot gaudir de dos espais públics de gran qualitat: El Llit del Túria i El Saler.
A partir de la riuà de 1957 els mandataris de l'ajuntament, no elegits democràticament, van anar pensant convertir el llit del riu en una autopista, així, projectaren un canvi urbanístic essent alcalde en Miguel Ramón Izquierdo. Des del moviment veïnal Just impulsà, òbviament, amb complicitats i col·laboracions, una campanya ciutadana la qual en 1974 posaria en evidencia els aspectes negatius de la proposta, obligant a que el mateix ministre de la Vivenda no aprovés la proposta municipal. El tema restaria ajornat i ja amb la primera corporació democràtica al 1986 s'encetaria l'acondicionament del llit com es volia «nostre i verd».
L'altra lluita ciutadana unitària, que sumaria a gent prou diversa, fou la desenvolupada sota la consigna «El Saler per al poble». Es tractava d'evitar la privatització i urbanització de la Devesa del Saler. Doncs bé, també en aquest cas Just Ramírez fou un dels principals impulsors, és cert que el recolzament va anar en augment, i que, juntament amb militants ciutadans anònims, podem citar, entre altres, a persones significatives com Miguel Gil Corell, Trini Sinó, Josep Vicent Marqués, al diari Las Provincias, o entitats com a Ateneu Mercantil, i una llista llarga. Just no va ser sol un impulsor o dinamitzador del moviment ciutadà, sinó fou una persona que va introduir un nou model urbà amb una visió del paper dels ciutadans basat en la participació i la descentralització, la seua visió de com acostar el poder a la ciutadania es veu als estudis que va fer sobre els barris de València. La democràcia era concebuda en termes de participació i representació a dos nivells, de la ciutat i de barri.
Al meu parer, doncs, tenim un deute pendent: reconèixer el paper de Just i el seu entorn en espais urbans que tenim ara a l'abast, així com altres aportacions d'idees de cara a la democràcia municipal encara pendent de millora.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook