Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Comunicant

Que és gerundi i el mòbil tira fum. Els pessics van que bufen en les converses que barallen el que està escrit amb el que s´ha sentit. Allò dit ja no fa marxa enrere i topeta, si es descuida, amb el dit acusador. Organització, manifestació, recapitulació. No està gens lluny el que fem en particular del que està passant en general. Així com el quotidià casa amb l´extraordinari -encara pareguent un matrimoni mal avingut quan es duen a galtades- és un front comú i corrent embolicar-se en discussions amb un mateix i els altres quan no ens aclarim amb el que volem o ho tenim tan clar que no transigim, però això no lleva que ens plantegem la normalitat de la recurrència ordinària.

Fàcil o difícil de vore, la interrelació ahí està. Es veu en eixe grup de WhatsApp que complica l´existència al mateix temps que les notícies l´amarguen, amagant o amollant veritats i insults segons la via que se´n fa ressò i segons l´interés. El risc de confondre´s és fatal si la comunicació és bruta, incoherent i inefectiva quan per exemple qui parla de l´educació per a la llibertat emmordassa, i sent lliure de demostrar una bona educació no ho fa. O quan és insostenible el políticament correcte si la política efectuada no és correcta. Aleshores, ni eixir a pegar una volta lliura de quedar-se en suspens, de que la companyia s´abstinga, i de que el passeig es convertisca en el de la vergonya.

Existix un fil conductor que connecta els malentesos amb la tensió que es pot tallar amb un ganivet i que deixa l´ambient caldejat després d´una disputa; que lliga la controvertida actuació d´un personatge -interpretada a l´instant també per qui ha sigut afectat per l´obra- amb els actes d´artistes secundaris i figurants anònims de la vida. Este fil d´aram que està fet d´una fibra electritzant i es clava com un punxó, sovint és com la contaminació electromagnètica de baixa freqüència -que no està totalment determinat que afecte a la salut però és innegable la seua influència biològica-: estem exposats contínuament a la seua radiació inevitable -almenys, fins que creem un escenari distint-.

Diuen que el que no es comunica, no existix. Que som el que comuniquem i com ho fem. Ens comuniquem més, però de poc serveix el plus si no és millor. Abans de parlar, cal pensar -que no és el mateix que creure-. Ineludiblement, el pensament necessita llibertat, i esta pot ser redefinible. Deia Jose Luis Sampedro, «sin libertad de pensamiento, la libertad de expresión no sirve de nada».

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.