Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

De campanya

Volent o sense voler ens tornem a trobar en plena campanya electoral. Ja són dues les vegades que, en pocs mesos, ens fan votar, i que hem d´assistir a l´espectacle mediàtic que comporten unes repetides eleccions generals. Un espectacle cada dia més televisiu i avorrit, més internèutic que no de mítings entusiastes a les places o de cartells acolorits al carrer. Aquestes eleccions resulten singulars no només per repetir les votades sinó pels resultats que s´han donat anteriorment i per les derives que això ha dut i que durà.

Portem una llarga temporada de sorpreses i trasbalsos electorals; primer foren les europees, amb l´aparició d´alternatives trencadores del bipartidisme; després vingueren les municipals i les autonòmiques («la hostia» de Rita Barberà i del PP valencià i l´emergència de Compromís), i, per acabar-ho d´apanyar, el trencaclosques de les generals mostrant la incapacitat d´arribar a pactes polítics valents.

¿Es completarà definitivament el canvi que s´ha vingut anunciant? ¿Quedarà tot en «los mismos perros con los mismos o distintos collares»? Si una cosa està clara és que les enquestes, si més no les que es publiciten, ja no se les creu ningú com a vaticini perquè formen part de la propaganda, poc fiable per perversa, i perquè la seua intenció no és cap altra que motivar el vot a uns i desmotivar-lo a uns altres. Quin pacte polític podrà fer govern? Aquesta és la qüestió.

El que tenen de rellevant aquestes eleccions és que ens juguem a la ruleta el futur immediat com a valencians, perquè de veritat crec que estem davant d´una transició necessària per a canviar les regles del joc polític estatal. El nostre futur civil, social i col·lectiu dependrà de les aliances que s´establesquen a Madrid. Per això cal seguir votant en clau valenciana si es vol tindre veu i vot en les negociacions que s´obriran obligadament. Cal seguir reclamant i exigint que no ens tornen a deixar de banda, com passà en la transició anterior.

Per això és important votar pels que tenen la voluntat ferma de seguir endavant i amb trellat els camins oberts. Que no ens furten l´esperança. No oblidem qui ens ha dut on som. Com cal que tinguem ben clar qui s´ha embutxacat els diners de tots durant dècades; i qui ens pot fer eixir de la cova pudenta d´Alí Babà. Els valencians no podem oblidar, encara que s´amaguen o demanen perdó, en quines sigles estan els pardals carronyers, ni el mal que han fet.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.