Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Puchol II: "En la pilota està tot per fer, n´hi ha moltes coses per canviar"

Entrevista

Puchol II: "En la pilota està tot per fer, n´hi ha moltes coses per canviar"

Puchol II explica les reticències de sectors tradicionals a l´organització d´un calendari anual de partides

P D´on ve Pucholet, el dibuix animat que haveu creat?

R D l´empresa de publicitat que em porta les coses, que m´oferí dur-me la imatge i buscar-me patrocinadors. I u d´ells proposà fer un dibuix animat. Es per crear expectació.

P Esteu arribant a sectors nous de la població?

R Tenim inconvenients amb la gent més tradicional a l´hora, per exemple, de portar un «polo» a una presentació. Estem començant a treballar amb la federació i l´empresa Van Net les xarxes socials, el tindre un mànager... és tracta de difondre la meua imatge i, al mateix temps, la pilota valenciana. Anem lligats. La gent pregunta molt i s´està creant expectació. I s´interessa molt per les partides que jugue jo.

P Quants patrocinadors tens?

R Cinc. Imedes-Gesmed (gestió medioambiental i socisanitària), Elmusa (instal.lacions elèctriques de Museros), Savipecho (comerç amb fruita), Pollos Planes i Obocity (productes dels ous).

P I això t´ha generat oposició dins del món de la pilota?

R Un poc, sí. Jo en el meu contracte tenia cedida la imatge a la federació, però en el últim contracte hem aconseguit firmar clàusules per portar patrocinadors propis.

P Més reticèncias de la pilota tradicional?

R N´hi ha moltes coses que canviar a la pilota i no es pot fer de colp. Per exemple: jugue 110 pilotes a l´any, una animalada. Ara he de preparar l´Individual (del que és vigent campió) en octubre i m´he d´engolir 15 partides en agost. Com el prepare? L´empresa o la federació guanyen molts diners portant-te a la partida de Foios o d´on siga, però suposa un desgast brutal. Fa anys que no descanse 15 dies seguits. I això no em deixa temps per entrenar.

P Abans, en l´època de ton pare o de Genovés no s´entrenaven.

R Ells no es preparaven, la partida feia ja d´entrenament. Però l´exigència física d´ells era menor, perquè es jugava amb galeries lliures: la tiraves dalt i el quinze s´acaba. Amb galeries prohibides, els colpejos es multipliquen per tres.

P A què més s´oposen el tradicionalistes?

R El tercer aspecte seria com està organitzada la pilota competitivament. El no tindre un calendari per saber quines partides i campionats jugues durant tot l´any. Quin jugador juga cada campionat i per què.

P La polèmica del rànquing.

R Això s´ha fet per objectivitzar la competició. Es bona idea, però està mal fet. Perquè n´hi ha travesses pel mig i el trinqueter fa les partides segons les travesses. Si jo estic quart en el rànquing i jugue contra Pere Roc, que és primer, la partida me la faran a mi més apretada perquè jo tinc més diners a favor en les travesses (me fiquen un mitger més fluix).

P Les travesses adulteren el rànquing?

R Un poc sí. Al jugar-se per parelles i per trios, és més difícil. El tema econòmic encara està per damunt de l´esportiu.

P Quina part dels teus ingressos venen de les travesses?

R Molt poc. Propines en guanyem poques perquè jo jugue més campionats i poques partides del dia a dia, que estan fetes per a les travesses (la part més clàssica de la pilota; anar al postor i dir-li: ´Jugat 1.000 euros per nosaltres´).

P Entren les dones a la pilota?

R La federació està fent-ho molt be des que ficaren la Lliga de dones. En els clubs estan fent equips de dones. A Borbotó n´hi ha molt de nivell. Els germans Martí, per exemple: la germana juga molt be. Cada vegada més. I d´espectadores també: estan venint molt al trinquet. S´està canviant el tipus d´espectador. S´està perdent el de dia a dia i va augmentant el de semifinals i finals de campionat, gent nova. I és comprensible: qui te ve a la partida de un dilluns a Borriana a les cinc de la vesprada en hivern sense jugar-se res, sols per les travesses? Porta una dinàmica que no «mola». Qui va? Gent major, jubilats. Si tu vas a una semifinal del Bancaixa, n´hi ha molta gent jove, que busca partides bones i bons horaris (tot el món vol vore al Barça i al Madrid).

P Quin número de partides deuria jugar un professional?

R Una partida per setmana, unes 70 a l´ any. M´agradaria una lliga estructurada: començar l´any i saber els campionats que tinc. Ara anem a «salto de mata».

P Quin desgast té en una partida?

R Normalment, per haver guanyat l´Individual i estar entre els tres primers del rànquing, jugue en el hàndicap de un jugador menys o un mitger més fluix. Sempre vaig amb l´aigua al coll. Allò normal seria que tinguera tres dies de descans. Però només tinc un.

P S´està fent be amb els xiquets?

R El programa pilota a l´escola de la federació és molt encertat: van dos jugadors professionals a les escoles de tota la Comunitat. I donen unes sessions de pilota. Igual , en el terreny professional, faria falta treballar-ho un poquet més. Portar els xiquets al trinquets i que vegen com d´espectacular és el jugador professional. Això enganxa moltíssim. Jo, per exemple, anava al trinquet i veia a Grau pegar-li un hòstia del huit, enviar-la a fer la mà, i quedar-me flipat. Vols dir que això no va enganxar a un xiquet? És un esport que està tot per fer. En la pilota s´estava treballant fatal, amb horaris roïns i tot, i encara aguanta.

P Com dius a un xiquet que es faça pilotari?

R Jo, amb 16 anys, jugava a futbol de mitja punta (tenia visió de joc) i a pilota. A la mitja part, me canviaven i me´n anava a jugar a pilota. Acabava de dinar, a casa de la iaia, a Gafaüt, i li pegava al baló contra la paret fins que un dia deixe el baló i agafe la piloteta.

P Quin jugador del Valencia CF t´agradava?

R Jo era molt de Mendieta.

P Com tens les mans?

R Així com veus a Paco Genovés que té la mà desfeta, jo la tinc bé.

P Quantes hores entrena al dia?

R Horeta i mitja . Faig moltes hores de fisioteràpia.

P Què ha representat ton pare?

R Tinc records d´anar a moltes partides dels pobles a tots el frontons perquè ja s´havia retirat de l´escola i corda. La gent es pensa que com fou professional, sempre està dient-me què fer, però m´ha deixat que anara a la meua bola. M´ha dit que fera lo que m´abellira. No obri la boca quan ve a vórem. Ell és estricte en la responsabilitat i la puntualitat. Sempre m´ha dit: ´si vols arribar a ser el número 1, sigues responsable´.

P Li han fet homenatge?

R No, ell em diu: ´Em retirí i au´. És antihomenatges.

P Has pogut ixir de festa durant l´adolescència?

R Entre els 16 i el 19 anys, va ser molt dur. Jugava partides de promoció i de quan en quan una de professionals; i per a un xic de 17 anys, tenia una pressió grandíssima, ho passava fatal i em posava molt nerviós perquè mon pare havia sigut professional i jo volia ser-ho. Ara vaig a jugar mol tranquil.

P Què dius quan et pregunten la professió?

R La Guàrdia Civil em va parar a les huit del matí a Vinalesa i em va dir: ´¿usted a qué se dedica´? ´Sóc jugador professional de pilota´. I en classe igual: ´¿quién tiene contrato de trabajo?´ I alce la mà.

P Què és el que més t´agrada i el que menys de la professió?

R M´agrada quan estic content sense pressió i acaba la partida i la gent diu: ´He disfrutat com feia anys veent-te jugar a pilota´. Lo pitjor? la desmotivació de jugar tant, anar a un trinquet i que no n´hi haja gent.

P Al 16 anys, el va entrenar Genovés en tecnificació. Com era com a entrenador?

R Un crack, com en tot. Tens que conéixer-lo de anys per a entendre´l quan te parla. Era molt peculiar per com donava instruccions. Per dir-te que anares a calfar, deia: ´Ves afinant el guitarró´. I em feia moltíssima gràcia.

P Per què és un mite?

R Primer perquè ha sigut un fora de série, que feia coses que no feia ningú, un portent físic, i a banda, el seu carisma. Es una persona que es fa voler molt. Paco parla igual amb un llaurador que no té un duro que amb un altre que està podrit de milions. Es autèntic.

P I com et definiries comparant-te amb els clàssics?

R Diuen que tinc un jugar més clàssic, per això puc atraure més a la gent més major. Sóc estètic i el rebot se´m dona molt bé. Sóc prou gelat. Me calfe, però en mi mateix.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.