Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Només el 6 % de les empreses usa el currículum cec en els seus processos de selecció.EPC

Igualtat d'oportunitats

Només el 6% de les empreses usa el currículum cec en els seus processos de selecció

Un informe d'Adecco assenyala que la meitat de les empreses manca de mecanismes per a assegurar la igualtat d'oportunitats en el reclutament de treballadors

Les empreses disten de ser un espai en el qual tothom accedeix, opera i promociona en igualtat de condicions. La meitat de les companyies manca de protocols específics per a garantir que un reclutament no afavoreix més o menys determinats perfils. Que els homes sol·liciten adaptacions de jornada per a poder cuidar dels seus fills continua sent estadísticament anecdòtic. I la presència de dones en llocs directius dista de ser paritària, de fet la Unió Europea ha aprovat exigir als seus estats membres un 40 % mínim de presència femenina en els llocs de direcció de les grans empreses. Aquestes són algunes de les conclusions que recull l'informe publicat aquest dimecres per la consultora i ETT Adecco sobre igualtat en les empreses.

L'estudi elaborat sobre la base d'una enquesta a 30.000 companyies constata diversos 'forats' en el sistema de les empreses per a previndre biaixos indiscriminats. Per a entrar, per exemple, el currículum cec és un gran absent en els processos de selecció. Aquest és un mecanisme que obliga els aspirants a enviar la seua carta de presentació sense edat, ni gènere, ni fotografia o altres dades personals similars per a així minimitzar les possibilitats que el reclutador descarte d'entrada un perfil o l'altre només per aquestes característiques. Aquesta fórmula beneficia especialment els aspirants majors de 45 anys, que habitualment tenen experiència contrastada i adequació suficient al lloc, però són descartats davant l'expectativa de les empreses de rejovenir les seues plantilles. Segons l'informe d'Adecco, només el 6 % de les empreses enquestades utilitza currículums cecs.

Els sistemes de prevenció una vegada el treballador està dins de l'empresa tampoc estan àmpliament desenvolupats en totes les companyies. El 29 % de les firmes enquestades, per exemple, no tenen un protocol en casos d'assetjament sexual. O només un 11 % preveu mesures de discriminació positiva per a incorporar més dones o homes (depenent de si és un sector molt feminitzat o masculinitzat) per a balancejar les seues plantilles. O la conciliació continua recaient en les dones, en tant que en la gran majoria d'empreses els homes que sol·liciten una reducció de jornada per a cuidar dels seus fills no superen el 5 %.

Tot això té un impacte en la presència de dones en les esferes directives. Segons Adecco, en el 69 % de les companyies les dones ocupen menys de la meitat dels llocs de poder dins de la companyia.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.