Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El jurat que va dictaminar els premis. | L-EMV

L’Ideco guardona un treball sobre la Germania a l’Horta Sud

Joan Iborra Gastaldo guanya en XXVé Premi d’Investigació que promou el prestigiós col·lectiu

L’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud (Ideco) ha decidit atorgar el al XXVé Premi d’Investigació a Joan Iborra Gastaldo, pel seu treball amb el títol «L’Horta Sud agermanada» que aborda aquest capítol de la història i com es va viure en la comarca. Així ho ha decidit el jurat qualificador, que estava format pel president de l’Ideco, Alfred Ramos, així com Josep Maria Tarazona, Josep Vicent Fayos, Vicent Olmos i Xavier Forment.

Alfred Ramos ha explicat que la importància d’aquest treball radica en el fet que permetrà conéixer com va afectar un episodi tan important com la revolta de les Germanies a l’Horta Sud i especialment a llocs com Torrent-Picanya i Silla, i als pobles on encara quedava població morisca, un sector que va patir després les conseqüències. «Moltes vegades coneguem els grans capítols de la història i no sabem com va afectar la nostra comarca o a les nostres poblacions. Amb aquest treball s’intentarà explicar com es va viure ací la Germania», indica el president.

Reunió en el Castell

La reunió del jurat encarregat de dictaminar els guardons es va celebrar fa uns dies en la seu de l’Institut, en el Castell d’Alaquàs, ubicat en el carrer Pare Guillem. El XXVé Premi d’Investigació de l’Horta Sud 2021, convocat per l’Ideco, té el patrocini de la Mancomunitat de Municipis de l’Horta Sud, així com de l’Ajuntament de Torrent i de Caixa Popular.

Segons consta en l’acta, «després d’analitzar els projectes presentats i de les deliberacions oportunes», el jurat va acordar concedir el guardó principal a Iborra Gastaldo per l’estudi que porta el nom «L’Horta Sud agermanada».

Així mateix, el jurat declara finalistes els projectes «Els líquens de l’Horta. Guia de les espècies més comunes de l’Horta Sud», presentat per Simón Fos Martín; «La indústria palmitera a l’Horta Sud. Inici i desenvolupament de l’activitat fabril», presentat per Carmen Casaní Rel, i «Les dones d’Alcàsser. Una socialització femenina en l’àmbit festiu», presentat per David García Martínez.

Alt nivell de treballs

El president Ramos explica que enguany l’Ideco està «molt satisfet» pel nivell de la investigació presentada, donat que a més del guanyador, «hi ha tres treballs de temàtiques molt variades i interessants com són l’artesania dels palmitos d’Aldaia, les dones i un tema que afecta el medi ambient». D’ací que la institució haja considerat la seua divulgació a través de la publicació en la seua revista d’estudis «Annals».

Els treballs es donaran a conéixer en la festa anual de l’Ideco, que se celebrarà en Torrent, com en anys anteriors, al voltant de Sant Blai. L’organització espera que la situació sanitària permeta recuperar el seu format.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.