Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Eclipsi de lluna

En la nit del pròxim diumenge dia 27, es produirà un eclipsi de lluna. Adquirint una tonalitat roja, popularment coneguda com a «lluna roja o lluna de sang», i vista més gran i brillant, o siga, com a «superlluna», aquest eclipsi total, serà el darrer de l´actual tètrada lunar (quatre eclipsis en dos anys) i això no tornarà a succeir fins al 2032-33. En el moment de l´eclipsi de lluna de diumenge, a Barcelona s´hauran acabat les Festes de la Mercè: per cert, si hi vas ara mateix, podràs triar entre el Seguici de la Mercè i els «balls de bastons» o «de gegants», una mostra de vins i caves, l´espectacle Playmind·o una milonga al Mercat de les Flors... I, viva la bellesa i la llibertat universal de la ciutat, s´hi estaran recomptant els vots de les eleccions, on s´han preguntat i no es respondran qüestions que fa tant de temps que esperen.

La majoria dels valencians, ja en vam fer unes, que revelaren un resultat esperat des de feia 20 o 24 anys. I aquella nit, en l´eclipsi, potser s´endevinaran eventuals pèssimes notícies per als valencians (que, de moment, continuem insultats com si tinguérem la mateixa visió d´Espanya que la de l´Estat centralista i inacceptable que tracta el nostre poble més malament, molt més malament, que al de Catalunya).

L´eclipsi de lluna i el resultat de les eleccions, també es poden comprendre avalant la data amb la memòria dels que, en el passat, moriren un 27 de setembre: Walter Benjamin tan estimat per mi, Ivan Gonxàrov l´autor del decaigut Oblòmov, Aristide Maillol i les seues escultures sensibles i ordenades... I més encara, la gent nascuda en tal jorn: la reina brodadora Ermentrudis d´Orléans, el banquer i artista Cosimo de Medici, el literat i partisà Edvard Kocbek (en una Eslovènia amb problemes polítics semblants als nostres).

I, per si s´exageren les ínfules de sumar o restar transcendència la nit de l´eclipsi, que en queden clars els significats. Per exemple, el fenomen celestial clourà el Dia Mundial del Turisme, i el de la Comunitat francòfona de Bèlgica. I, ja que la història tant il·lustra o cabreja, la memòria afirma que tal dia del 1540 s´autoritzà la Companyia de Jesús; el 1650, l´illa de Santorini patí l´erupció decisiva del seu volcà submarí; el 1822, Champollion anuncià en París que havia desxifrat la Pedra Rosetta; el 1905, Einstein publicà el tractat ¿La inèrcia d´un cos depén del seu contingut energètic?, on apareixia la fórmula E=mc2; el 1937 es declarà extingit el tigre de Bali; el 1955, Espanya sol·licità l´entrada en l´ONU i el 1975, se sofriren els darrers afusellaments del franquisme; el 1984, el Congrés d´Espanya aprovà una llei contra «terroristes i bandes armades»; i el 1998 començà a funcionar el motor de cerca Google, d´on provenen tres de les notícies d´aquesta columna, abans del pròxim o qualsevol altre eclipsi de lluna, de sol, de treball, de Woody Allen o de Messi. Eppur si muove.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.