Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Costura

Escric l'article mentre la processó de la beata Josepa Naval Girbés passa per ma casa. M'impressiona la remor dels devots i la quantitat de forasters que s'acosten a Algemesí per venerar una dona que, sense prendre els hàbits, va consagrar la vida a l'església catòlica. L'escultor Lleonard Borràs la representà vestida modestament tot acaronant una parella de xiquetes: una, brodant i l'altra, llegint. L'amor profund que li tenen al nostre poble fa que siga coneguda per l'apel·latiu familiar de la Senyora Pepa, de qui es recorda que fundà una escola de brodat per a xiquetes on, adquirien una habilitat que els serviria per a guanyar-se la vida alhora que aprenien a llegir i escriure, a més de catecisme.

L'ensenyament de les xiquetes és sempre l'última de les conquestes. L'educació per al fill; la filla, que aprenga les coses de dona, «sus labores», com deia el DNI de quasi totes les dones de l'època de ma mare. Obrir una escola per a xiquetes, més encara gratuïta, degué ser tota una revolució el 1848. Carles Salvador, en Nadal, flor cordial compila el romanç on narra la rutina d'anar a escola d'una jove Maria: «La Mare de Déu quan era xiqueta anava a costura a aprendre de lletra amb son coixinet i la cistelleta».

L'escola de xiquetes com un espai de socialització, un lloc on aprendre, a més, la nostra llengua, és el que narra Carmelina Sánchez-Cutillas en Matèria de Bretanya, quan el seu avi resol que la neta parlarà en valencià: «Sobre la meua persona va disposar que aniria a costura perquè, amb el tracte amb les altres xiquetes del poble, pogués adquirir una millor coneixença idiomàtica». La paraula «costura» té, a més de l'accepció d'«escola de xiquetes o de pàrvuls», la del «conjunt de punts que unix dos peces de tela, de cuiro o d'altres materials. Les costures d'un vestit».

Encara trobem un tercer significat lligat a la medicina: el «senyal normalment allargat que queda en la pell després de curada una ferida». Cada costura en el nostre cos és senyal d'una victòria, d'haver superat un patiment; però és també memòria d'un dolor. La cicatriu és sempre tendra, el teixit cicatricial té vida pròpia i pica o s'altera amb els canvis d'oratge; és el recordatori perenne d'un turment.

Escric sense saber encara el resultat de les eleccions generals. Però, siga quin siga, les costures que s'han provocat amb els atacs a la democràcia, les mentides i les falsedats que de segur que hauran obtingut rèdit electoral, ens couran de per vida. Que el dolor no siga en va.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.