Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Toni Gonzàlez Picornell: "A Secundària, l'alumnat té un excés d'assignatures que ha d'estudiar"

Director de l'institut Pare Vitòria d'Alcoi i president d'Adies-PV, considera que s'ha d'intentar que «cada vegada els passos de l'Administració siguen més àgils»

Toni Gonzàlez Picornell: "A Secundària, l'alumnat té un excés d'assignatures que ha d'estudiar"

Director de l’institut Pare Vitòria d’Alcoi, Toni Gonzàlez Picornell (Alacant, 1971), també presidix l’Associació de Directors i Directores dels IES del País Valencià (Adies-PV). Considera que s’ha d’intentar que «cada vegada els passos de l’Administració siguen més àgils». L’associació, que té més de 20 anys, organitza les seues X jornades bienals. Seran en Elx el 22 i 23 de febrer, i en elles es parlarà d’FP, d’innovació, d’empreneduria, d’indústria 4.0 i de la importància de la motivació a les aules.

L'esborrany del decret de Secundària i Batxillerat inclou un augment d'hores al nivell postobligatori, per la inclusió de l'Anglés oral i la tornada de la Filosofia. Com ho valora?

En 1r de Batxillerat el ventall passarà de 33 a 32 hores i en 2n de Batxillerat serà de 34 a 36, quan actualment és de 31 a 35. L'estàndard que tindrà un 80 o 90 % de l'alumnat serà de 34, perquè no és lògic que un alumne de Ciències trie Llatí i Grec. L'augment no té un aspecte de càrrega lectiva i no hi ha tantes diferències entre els alumnes.

Per tant, no consideren que siga un problema?

No, és racional, lògic i coherent, perquè tot el món triarà optatives segons el que més s'adapte al seu futur acadèmic i professional. Desapareix la incongruència que existix este curs.

Religió o Valors Ètics guanyen una hora en Batxillerat però perden a Secundària.

Ho valorem positivament perquè eixa hora queda dedicada a la llengua estrangera i a la competència comunicativa, que és una deficiència del nostre alumnat. És positiu pel seu futur social, laboral i cultural. El que sí que veiem des del nostre punt de mira és un excés de quantitat d'assignatures que han d'estudiar els alumnes d'ESO. En 1r tenen 12, en 2n són 13 i en 3r, 14 i això les comunitats autònomes no ho poden corregir, perquè s'ha de respectar la LOMQE. Per això, reivindiquem que comence quan abans a parlar-se del pacte educatiu amb els diferents organismes, i a plantejar-se a escala pedagògica. És una reivindicació molt important.

Serà un debat molt complicat: quina matèria es lleva?

Sí, i van passant els cursos i tindre 12, 13 i 14 assignatures és una barbaritat. L'alumne ha d'assolir l'aprenentatge significatiu, el que sempre portarà amb ell per a poder aplicar-lo.

L'esborrany també amplia l'oferta d'optatives. Quines són? Es recupera la possibilitat d'anar al laboratori?

Apareixen els tallers de reforç o aprofundiment i el projecte interdisciplinari, que es sumen a les ja existents. El reforç és de lliure configuració autonòmica i el currículum s'ha d'elaborar a partir de Matemàtiques, Castellà o Valencià; igual que el taller d'aprofundiment, ha de passar pel claustre, el consell, i la conselleria. En l'assignatura de projectes interdisciplinaris també ha d'elaborar-se currículum i es poden combinar, per exemple, Geografia i Anglés, Iniciativa Emprenedora i Matemàtiques... ahí podrien entrar els laboratoris.

Els equips directius tenen suficients hores de dedicació?

Els equips directius necessitem més reducció, la càrrega horària és insuficient però conselleria ja ho té en compte. Hem de pensar que, sobretot en Secundària, l'alumnat és adolescent, contradiu als pares, a ell i al professorat i hi ha molts temes a tractar. A la tasca del dia a dia en un centre li hem de sumar estos aspectes, que estan ahí.

Les retallades van augmentar la càrrega lectiva dels professors a 20 hores. Està previst que s'arregle?

Hem reclamat moltes vegades tornar a les 18 hores lectives, però és un problema de pressupostos, el moment és prou complex.

Els instituts necessiten bibliotecaris i tècnics de manteniment?

Seria molt positiu per a qualsevol centre tindre estos especialistes. Pot ser la figura dels bibliotecaris es podria inserir en convenis a través de la universitat perquè la gent que tinga eixa titulació faça pràctiques. Però la majoria no tenen.

Aleshores, la biblioteca és una càrrega més per als professors, que han de gestionar-la.

Sí, però al mateix temps pot ser un projecte de centre. Cada vegada més, les biblioteques estan més dinamitzades. Això sí, cal actualitzar els llibres i tindre els mitjans TIC necessaris.

I els tècnics fan falta?

És important tindre, però si la prioritat és entre els tècnics o baixar a les 18 hores lectives, l'aposta clarament són les 18 hores lectives. La situació actual no ens acompanya massa per a tindre tècnics de reparacions, encara que ens anirien sensacionalment bé.

Es pot dir que un dels principals problemes als instituts és l'assetjament escolar?

El tema de l'assetjament ens preocupa molt. A vegades és instintiu i altres no; es menysprea al del costat sense ànim de fer mal i s'acaba convertint en assetjament. S'ha d'insistir molt i fer molta prevenció, i això ha de començar des d'Infantil i Primària i fer-ho cada trimestre, no només a principi de curs.

A l'institut passa quan ja són massa majors els estudiants?

Clar, i aleshores s'han d'adoptar mesures cautelars d'expulsió del centre; és preferible la prevenció que, amb els mòbils i les xarxes socials, ha de ser intensificada: transversalment en les aules, des de diferents matèries, en el pla director... L'alumnat no entén que pot suposar una sanció penal fins que no hi ha una denúncia. Moltes vegades són molt inconscients i no pensen que pot afectar el seu futur.

És un bon moment per als estudis de Formació Professional?

Els centres que tenim FP estem fent una gran tasca; és millorable, però sempre serem capaços d'adaptar-nos més ràpidament a la nostra realitat social, cultural i empresarial que altres espais de formació, perquè l'alumnat fa pràctiques en empreses, que ens marquen les necessitats de formació. L'alumnat d'una FP que no s'adapte al món empresarial no podrà fer pràctiques. Al País Basc, ja s'està treballant en la indústria 4.0.

Després de dos cursos, quin és el balanç de «Xarxa Llibres»?

El balanç és molt positiu, la despesa de les famílies ha minvat molt, però implica una càrrega per als centres. Cada any s'han d'agafar els llibres, revisar-los i fer reposicions, preparar els lots... és una tasca molt intensa. Alguns centres tenen un equip de tres persones i altres arriben a les 20 o 25.

Compartir el artículo

stats