Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovación en las aulas

GeoGebra dóna vida a les matemàtiques

«És una ferramenta per Experimentar en viu el descobriment de conceptes matemàtics de forma molt visual i ràpida», subratlla el professor juan Fernando López

Juan Fernando López, davant d'una construcció de programació línial amb GeoGebra. miguel ángel montesinos

Donar vida a les matemàtiques, «experimentar en viu i de manera molt visual què passa si introduïm qualsevol canvi en una funció». A Juan Fernando López, professor de Matemàtiques de l'Institut d'Educació Secundària (IES) Ramon Llull de València se l'il·luminen els ulls d'entusiasme quan parla de les enormes possibilitats que li oferix treballar en l'aula amb GeoGebra, un programari lliure i interactiu de matemàtica dinàmica per a tots els nivells educatius. López és un dels membres més actius de l'Institut GeoGebra Valencià (IGV), que fa dos caps de setmana ha reunit en Gandia a un centenar de docents de tota la Comunitat Valenciana que treballen amb esta potent ferramenta informàtica amb alumnes des de Primària fins a ESO i Batxillerat.

Però, què té d'especial GeoGebra? «Que reunix en una única ferramenta molt fàcil d'usar quasi totes les àrees del currículum: geometria, àlgebra, full de càlcul, gràfics, estadística i càlcul de probabilitat», explica Juan Fernando López. A açò s'afegix que, a través d'internet, GeoGebra s'ha transformat, apunta el professor de l'IES Ramon Llull, «en una comunitat en ràpida expansió, amb milions d'usuaris en quasi tots els països del món, convertint este programari en imprescindible per l'ensenyament i aprenentatge de les matemàtiques i en un recurs de primera per la innovació en la didàctica de les STEM», sigles en anglés que agrupen a la Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques.

Així, només a Espanya hi ha una dotzena d'Instituts GeoGebra on milers de docents de Primària i Secundària compartixen el que ells anomenen «construccions», projectes interactius on es resolen problemes o es construixen conceptes matemàtics. Tots estos instituts estan vinculats a l'Institut Geogebra Internacional (IGI).

L'IGV el va crear la Societat d'Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana (Semcv) Al-Khwarizmi en desembre de 2010 i mig any després va ser aprovat per l'IGI. El primer coordinador de l'IGV fou José Antonio Mora, catedràtic de Matemàtiques de l'IES San Blas d'Alacant, que malgrat que s'ha jubilat este curs «és el gran motor del GeoGebra en la Comunitat», subratlla Juan Fernando López.

«Motivació de l'alumnat»

López, que enceta enguany el seu nové curs treballant amb GeoGebra a l'aula, destaca que el gran avantatge d'este programari «és la motivació de l'alumnat, que pot experimentar o investigar en viu per tal de descobrir propietats o conceptes matemàtics de forma molt visual i ràpida».

Detalla que també hi ha docents valencians que treballen amb GeoGebra en Primària «i fins i tot en altres matèries, com el què fa a l'assignatura de Dibuix de 1r d'ESO el professor David Bataller, que en jugar molt amb els colors resulta prou impactant per l'alumnat, que pot descobrir propietats».

Altre dels atractius d'este programari que el professorat utilitza per recolzar les seues explicacions és que «al ser dinàmic permet fer animacions». A més, inclou gràfics en tres dimensions, el que resulta molt útil en geometria per la construcció de poliedres.

Compartir el artículo

stats