Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Música en clau de valencià

Música en clau de valencià

Que la vida «és una festa» és una afirmació que tots els xiquets i les xiquetes haurien de saber i, si és al ritme de cançons alegres, festives i educatives, millor que millor. La música en valencià als espectacles infantils està normalitzada i cada vegada són més els menuts que gaudixen tant de les cançons tradicionals i de «tota la vida» com de les noves creacions de grups actuals que han seguit el camí marcat pel referent de Paco Muñoz, però que han anat més enllà i aposten per altres estils.

Així, a més de la dolçaina i les cançons que sempre han cantat els iaios i les iaies, ara també hi ha espai per als baixos i les guitarres elèctriques de propostes més noves que porten el rock fins a l´escola. Malgrat tot este ventall musical, l´objectiu sempre és el mateix: que els més menuts gaudisquen de la seua infància, aprenguen i s´ho passen bé.

La tradició

Primer va cantar el «Parla valencià», després fou l´intèrpret de la banda sonora de la Primavera Educativa, i pel camí ha repetit moltes vegades la masereta se´n van al mercat, el tio Pep se´n va a Muro, Joan Petit quan balla... i tot sense llevar-se la manta del coll ni oblidar el cabasset. Dani Miquel resulta molt familiar per a molts xiquets i xiquetes valencians, que des de fa anys poden gaudir dels seus espectacles en escoles, biblioteques i festes de pobles. «Actuar és màgic, molt bonic. M´agrada molt el directe i jugar amb el públic. A vegades pense que és una llàstima no poder parar el moment per assaborir-ho; ho vivim amb molta intensitat», assegura el cantant. El músic de la Ribera explica que treballa les peces musicals a casa però afirma que és quan les interpreta davant del públic quan «els xiquets l´acaben de fer i arredonixen l´obra». Per això, defensa que les cançons no són seues: «són de tots».

Dani Miquel explica a Levante-EMV que des de menut va tindre habilitat amb la música i per això els seus pares li donaren una dolçaina. Al créixer va començar a recórrer pobles i fer cercaviles. Compaginava el treball a la fàbrica amb donar classes de dolçaina, fins que va decidir apostar definitivament per la música. «Vaig descobrir la necessitat de cantar cançons infantils, perquè els xiquets no se les sabien i em demanaven cançons modernes, com la de Titànic», constata. Així, a banda de les seues pròpies lletres, també ha recuperat les cançons que abans cantaven els majors i que passaven de generació en generació, una transmissió que ja no ocorre, lamenta.

Considera que els seus espectacles són «per a pares i fills» i que els xiquets necessiten este tipus de música, tant com abans. «Són com han sigut sempre, però ara els eduquem de manera molt digital; es perd el tacte i el joc directe amb la família», critica. Per això, en cap de les seues actuacions ningú es deslliura de rebre cosquerelles o una gran abraçada final. «No me canse. Vull arribar a tots i no vull perdre´m mai eixe moment tan bonic», reconeix.

La clau del seu èxit, que ell mai imaginava que arribaria a tindre i que viu «amb molta intensitat», creu que és que basa en les «cançons nostres». «La masereta, la xata merenguera, el Tio Pep se´n va a Muro... són nostres i això és el que atrapa a tots», detalla. «La base de l´ensenyança és la nostra cultura. Tots els infants atenen si contes una història de raboses i corbs, com les d´Enric Valor; paren més l´orella. Amb una d´elefants no és el mateix, perquè ací no hi ha i no els veuen», puntualitza.

Sobre la situació actual de la música valenciana, considera que era «necessari posar-se amb estes cançons». «Ara han crescut ´floretes´ i és molt bonic perquè no escoltes només un estil de música, hi ha més», celebra. A més, apunta que una de les seues satisfaccions és quan el paren pel carrer i li diuen: «con tus canciones he aprendido valenciano». «És un èxit», reconeix.

Quan va començar amb la música infantil, després d´especialitzar-se en la medieval, la idea era que els espectacles foren semblants a un contacontes, però cantant i fent un joc pedagògic amb la cançó. Com una persona a soles dalt de l´escenari era «avorrit», poc després es va envoltar dels Ma-Me-Mi-Mo-Músics. «Són els meus companys des del primer moment, encara que no eixien a escena. Sempre han estat amb mi», explica Dani Miquel. Els membres provenen de disciplines musicals molt dispars com el folk, el jazz o les bandes de música, per això a les cançons li donen «moltes voltes» fins que satisfan a tots, detalla.

Les noves propostes

Als escenaris lluïxen els jupetins personalitzats de Dani Miquel, però també les jaquetes de cuir i les cabelleres dels Ramonets. En els seus dos anys de trajectòria, este grup de l´Horta ja compta amb un bon grapat de seguidors que no fallen als seus concerts. «No pensàvem que tanta gent vinguera a vore´ns en tan poc temps. Cada vegada més xiquets ballen i canten rock», reconeixen.

La principal senya d´identitat del grup és que adapten la base musical dels mítics Ramones a lletres infantils. Així, les seues cançons parlen, per exemple, de l´escola o l´estiu, sempre amb un toc d´humor i amb llenguatge infantil. «La idea naix perquè una amiga va ser mare i jo vaig voler fer alguna cosa per a xiquets. Ens agraden els Ramones i pensàrem que podria ser interessant», explica Ferran, el cantant del grup. «Vèiem que totes les propostes musicals existents eren paregudes i vam apostar per música més contemporània i moderna», afegix.

Les seues lletres parlen «del què els interessa als xiquets», i defensen el dret dels més menuts a no tindre tants deures i a disposar de més temps per a jugar i passar-ho bé. «El missatge està adaptat a ells, i també pretenem transmetre el respecte pel medi ambient i els valors d´este estil musical. No tot són bojos i drogats, el rock sempre ha tingut molta protesta social», recorda Ferran.

Els components dels Ramonets (Ferran, Robert, Dani, Pol i Urbano, entre altres col·laboradors) tenen trajectòria en grups per a gent adulta (DragonFly, Sujeto K, No-Frosth...) que encara mantenen, ja que els horaris són compatibles i els permeten portar esta «doble vida». Dalt de l´escenari es transformen i oferixen un espectacle que al principi ho concebien com a infantil, «però ara ha passat a ser familiar». «Fem acudits per a xiquets i pares, i així tots ho passen bé», explica el cantant. «Igual eixa és la clau de l´èxit», argumenta Ferrran.

En cada actuació compten amb dos animadors, que es disfressen i s´encarreguen d´interactuar amb el públic i fer que ningú es quede sense participar de la festa. «Pensem que la música només no és prou, que hem d´oferir més coses, i així ens divertim molt», assegura.

Tanmateix, els shows dels Ramonets són molt didàctics, i en ells ensenyen als més menuts què és un baix o com sona una guitarra, entre altres coses. El vocalista reafirma que la música «és molt important per al desenvolupament d´una persona». «Tal vegada algun xiquet ens veu i a partir d´ahí agafa una guitarra. A més està estudiat i demostrat científicament que la música millora la creativitat», apunta.

Després de «Rock a l´escola», els Ramonets preparen el seu segon disc i tenen oberta una campanya de micromecenatge, ja que ells s´autoediten i no tenen discogràfica. Són, possiblement, un dels últims exemples d´un panorama musical cada vegada més enriquit. Les seues cançons, igual que les de Dani Miquel i d´altres grups i intèrprets, formen part de la banda sonora de la infància actual i dels molts pares del futur que, tal vegada, algun dia les canten als seus fills.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.