Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Kelsey Schuster, mestra de 5é Grau, treballant en classe.aSV

Innovació en les aules

Esperonant el treball en equip des de menuts

L'American School of València (ASV) de Puçol estimula a través de tècniques i jocs la col·laboració entre el seu alumnat dels 6 als 11 anys per aprendre junts

A treballar en equip, com tot en la vida, s'apren. Ningú naix ensenyat o ensenyada. I en l'American School of València (ASV) de Puçol esta habilitat s'entrena des de l'inici de Primària, que en l'únic col·legi de la Comunitat Valenciana amb el sistema educatiu dels EE UU correspon a l'etapa d' Elementary School (6 a 11 anys). En Amèrica del Nord els xiquets i xiquetes acaben el cicle un curs abans, ja que el 6é del sistema espanyol és el primer del seu Middle School o etapa inicial de Secundària.

El treball col·laboratiu és des de fa molt temps un tret de l'ADN d'este centre educatiu privat. «Col·laborar amb els i les altres promou la comprensió i permet aprofundir en l'aprenentatge», subratlla Ann C. Kox, directora d' Elementary School de l'ASV. «I este tret és essencial en la nostra missió, que ens anima a crear un entorn de treball innovador que estimule la cooperació», afegix.

D'esta forma, entre els 6 i 11 anys, les tutores d'aula -responsables de les matèries troncals- utilitzen tècniques i jocs que reforcen a través del grup l'aprenentatge individual. Segons el grau, els xiquets i xiquetes poden tenir reading partners o grups de lectura per a Literacy (aprenentatge de l'anglès) i en Matemàtiques és habitual dedicar temps a jocs i endevinalles matemàtiques que es resolen en xicotets grups. Pel seu enfocament pràctic l'assignatura de Ciències s'impartix amb quaderns que inclouen projectes realitzats en equip.

Un exemple d'açò és com s'aborda a la classe de 5é grau (11 anys) en l'assignatura de Science les propietats de la llum i com esta interactua amb diferents tipus de materials. La sessió comença amb una explicació en grup i a continuació els i les alumnes s'ajunten amb el seu Science Partner (soci científic) per a dissenyar tres objectes en els quals la llum té un comportament diferent: «El repte és dissenyar una pantalla per a un llum, un tendal per a una finestra i un tercer objecte de la seua elecció», relata Kelsey Schuster, mestra d'este últim curs de Primària. «Tenen -continua- un quadern de referència on troben els percentatges de refracció de la llum en diferents materials i han de fer un esquema amb fletxes que indique què passaria en cadascun dels seus tres dissenys».

En totes les àrees del currículum

«Recorrem al treball en grup en totes l'àrees però és cert que Ciències ho permet més sovint perquè fem experiments en classe», afirma Schuster quan es referix a les tècniques per esperonar el treball en equip. No obstant açò, en una matèria troncal com Language and Arts (aprenentatge de l'anglès a través de tallers de lectura i escriptura) esta mestra reagrupa als xiquets i xiquetes «en reading clubs, on compartixen el mateix llibre durant unes setmanes, o en equips que estiguen abordant el mateix tema en el projecte d'escriptura».

Amanda Crespo, mestra de 3r grau (8 anys), també troba en Science oportunitats per a incentivar el treball col·laboratiu. Conta que durant les últimes setmanes del primer trimestre el seu alumnat va estudiar «conceptes com pes, força i resistència a través d'experiments». «En un d'ells -apunta- havíem de col·locar monedes sobre una fulla de paper i comprovar quan es vencia pel pes. En un altre vam dissenyar un pont amb escuradents i plastilina. En part era un procés de prova i error però també hi havia reflexió, ja que havien de presentar una fitxa o informe amb fotos».

Per a estes activitats els equips solen tenir de 2 a 4 alumnes però Crespo també programa experiències en grups grans com ara quan va explicar les forces oposades jugant al tug-of-war o joc de la corda.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.