Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Manuel Escorial: "Les persones amb dislèxia tenen una sensibilitat diferent de les normolectores"

Entrevista

Manuel Escorial: "Les persones amb dislèxia tenen una sensibilitat diferent de les normolectores"

«Hi ha pares i mares molt desesperats perquè a l'escola no els donen solucions», afirma el president d'Avadis

P Com naix l'associació i quin és l'objectiu?

R Naixem el 2005. L'associació està formada per pares i mares de xiquets amb dislèxia i també hi ha persones adultes amb dislèxia. No som especialistes, però sí que tenim un bagatge prou important. La dislèxia va més enllà de l'àmbit acadèmic i també afecta qüestions d'autoestima, d'autoconcepte... A més, les persones amb dislèxia tenen una sensibilitat diferent que les normolectores. La nostra funció és difondre tot açò i estar en contacte amb les institucions educatives. Reclamem un espai que encara no està contemplat, entre les persones normolectores i les que tenen alguna discapacitat, perquè ens avaluen com si fórem normolectores quan no ho som.

P Quan parlem de dislèxia, de què ens referim exactament?

R L'Associació britànica de dislèxia diu que és un problema de lectoescriptura, única i exclusivament. Són xiquets i xiquetes que lligen i escriuen de forma més lenta i pitjor, sense que siguen menys intel·ligents. També, porta associades altres dificultats, com la discalcúlia, disgrafia o disortografia... però no sempre en el mateix ordre ni intensitat. Per això, hem de pensar que necessitem un vestit a la mesura de cada alumne: alguns tenen una dificultat major a l'hora d'escriure i llegir, però no tenen cap problema amb els números, o a l'inrevés; altres no entenen les magnituds...

P Quin percentatge de la població es calcula que té dislèxia?

R Varia segons la font i el criteri emprat, però ens menegem entre un 5 i un 17 %. En tot cas, és una part important de la població.

P És difícil arribar al diagnòstic?

R Sí, és un problema. Hi ha autors, pares i mares que afirmen que existix la predislèxia, que es veu una mancança evident de certes habilitats, com nugar-se les sabates, saber el dia de la setmana... Així, es pot intuir abans, però s'avalua quan apareixen els problemes de lectoescriptura, ahí és quan es posa de manifest. A vegades les famílies van al pediatra i al neuropediatra; altres casos es detecten a l'escola, on es poden fer avaluacions i tests. Generalment, les famíliess acaben a l'entorn privat, perquè a les escoles solen tardar mesos en diagnosticar.

P Quina és la principal reivindicació educativa?

R Lluitem per tindre almenys un protocol per detectar la dislèxia de forma precoç, el que ens permetria orientar tots els esforços perquè estes persones puguen accedir al coneixement; i que determine la forma d'actuar enfront dels problemes d'aprenentatge i els passos a seguir. El punt de partida és molt important; hem fet consultes a la Generalitat i no saben dir-nos quants estudiants hi ha amb dislèxia en el sistema educatiu valencià. Així, tampoc sabem quants diners caldrien per a solucionar este problema, perquè també és una qüestió econòmica. Pensem que serien menys que el que ens costa la repetició de curs. Molts alumnes repetixen i no es soluciona res, perquè la dislèxia no canvia, és per a tota la vida. Amb el temps s'aprenen estratègies per a minimitzar l'impacte del problema d'aprenentatge. Cal reorientar els recursos i donar alternatives, perquè també és molt elevat l'abandó escolar. Ara hi ha un nou decret d'inclusió educativa; i estem expectants per vore què passa.

P El nivell d'intel·ligència està relacionat d'alguna manera amb patir dislèxia?

R Diuen que el conscient d'intel·ligència és com la mitjana o superior. Estem enfront de xiquets i xiquetes intel·ligents i moltes vegades la societat els tracta com si foren babaus; que hi haja dificultat amb la lectoescriptura no vol dir que no sàpiguen fer altres moltes coses. Pense que els menors amb dislèxia aprenen més i millor que els normolectors, però d'altra manera. Potser tenen una memòria de treball curta, però veuen coses que altres no veuen. Això també és part de la intel·ligència, de l'emocional.

P Ha parlat de què la dislèxia pot provocar problemes d'autoestima. I frustració?

R Sí, és molt habitual, perquè se-n'adonen del seu problema, però no saben què passa ni perquè no poden desenvolupar tots els seus coneixements. Alguns, inclús, tenen problemes alimentaris i de salut, perquè van a l'escola a patir. Estem permetent que hi haja maltracte, perquè l'escola és com si els posàrem en la presó. Al segle XXI no ho podem permetre.

P Com es pot revertir la situació?

R El sistema educatiu ha d'adaptar-se als xiquets, i no al revés. És el primer que hem de pensar, però no s'entén perquè potser no es coneix la dislèxia. El coneixement és important. Hi ha professors que m'han dit que la dislèxia no existix...

P Seria millor un sistema educatiu en què, per exemple, primara més l'oratòria?

R El sistema educatiu està mal orientat per defecte, caldria canviar totalment, de dalt a baix. No passa res si no sabem on està un país, ara tenim contacte amb les noves tecnologies i podem desenvolupar altres qüestions. Es prima la memòria i això és un problema.

P Internet i les tecnologies són una eina que ajuda a les persones amb dislèxia, o un altre problema que afrontar?

R És més una ajuda, però depén com t'apropes a la ferramenta. Hi ha programes que lligen, que fan esquemes... però primer s'ha d'aprendre a emprar-los, i no és fàcil. La qüestió visual és important i permet apropar-se a la informació i l'educació.

P Alumnat amb dislèxia pot arribar als estudis superiors?

R Sí, amb més o menys problemes o ajuda, la gent arriba. També influïx la sort: depén de la persona, del moment, de la carrera... però hi ha moltes qüestions que es poden fer.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.