Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació

'Exportant' saber de l'FP

Alumnat de conducció de grups en la natura realitza pràctiques a l'estranger

'Exportant' saber de l'FP

L'IES Molí del Sol de Mislata envia, per seté curs consecutiu, alumnat de grau mitjà de Formació Professional a fer pràctiques a l'estranger. El que començà en el curs 2011-12 com un projecte de centre capitanejat per la professora Sol Font, ara forma part de l'European Work Experience (EWE), una xarxa de 14 centres valencians on es cursa el grau mitjà de Conducció de grups en el medi natural, que, cada curs, ha arribat a enviar a un centenar d'estudiants a l'estranger. I és que, es tracta d'uns estudis que les empreses valoren molt, ja que este títol no existix a l'estranger.

Al Molí del Sol ja han gaudit d'esta experiència una trentena de joves des de 2011. La seua beca de pràctiques (Leonardo) cobrix les despeses dels 90 dies que els estudiants fan les pràctiques. En concret, tenen la possibilitat d'integrar-se en empreses de Malta i Irlanda, que es dediquen a l'oci o l'aventura (escalada, activitats a l'aire lliure...).

Carlos Company va viatjar el curs passat, i ara estudia el Superior d'Activitat Física. Conta que l'experiència fou «la millor fins ara». «Aprens molts idiomes i una altra cultura i desconnectes un poc del que són els amics, la família... véns cansat, perquè és un esforç molt gran, però t'adones que has aprés moltíssim i paga molt la pena», assegura. «Vaig estar a una empresa de multiaventura, sobretot dedicada als esports d'aigua, i em vaig encarregar de grups de xiquets d'entre cinc i 13 anys... al final, veus com ja tens la confiança dels caps», reconeix.

Enguany, Pablo Peris és un dels tres alumnes que viatgen, junt amb Moisés Chanza i Pere Clemente, que ja fa unes dues setmanes que estan a Irlanda (en el cas de Pablo i Moisés) i Malta (en el cas de Pere). «Me'n vaig amb moltes ganes, perquè sé que serà una experiència molt bonica. T'independitzes durant tres mesos i has d'anar a treballar cinc dies a la setmana, fent el que t'agrada», apunta. Per la seua part, Moisés espera «gaudir de l'oportunitat. Són tres mesos a soles i amb un idioma que no coneixes molt bé... vorem com funciona», apuntà abans d'anar-se'n.

Entre altres coses i a banda de tota la documentació, els alumnes han estat millorant el seu nivell d'anglés durant un any. Moisés «sobretot l'expressió oral» i Pablo s'ha centrat més en «vocabulari específic i tècnic sobre equitació», perquè és l'àrea en la qual treballa.

Un programa d'alta qualitat

Sol Font destaca que el programa EWE -una xarxa que fou iniciada per Pepe Toro de l'institut d'Onil- és considerat d'alta qualitat» per la Unió Europa. Ella també va començar a impulsar mobilitats entre el seu alumnat perquè va viure «en primera persona els beneficis d'estar un temps fora. «Vaig participar en un programa d'intercanvi amb 16 anys i sé què suposa aprendre un altre idioma i viure en altres cultures. Em vaig beneficiar molt i és una oportunitat molt important per a ells. Encara que tinguen costum de viatjar, no és el mateix que viure fora una temporada», assegura.

Tanmateix, és una bona oportunitat laboral. A més de posar en pràctica el que aprenen a classe, «quasi el 50 % d'alumnes tornen amb una oferta de contracte i molts van a treballar en estiu. Tenim, inclús, un titulat que s'ha instal·lat allí», apunta la docent.

Sobre el consorci de centres, la professora assegura estar «encantada», perquè «és un grup molt generós i actiu de professors». Entre altres coses, organitzen tots els anys una trobada amb les famílies i l'alumnat, per resoldre dubtes sobre el programa de mobilitat i intercanviar experiències. L'última fou en Elx, on 70 estudiants realitzaren una formació sobre riscos laborals, abans de començar les seues pràctiques.

Compartir el artículo

stats