Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Coeducació a tot color

Innovació a les aules

Coeducació a tot color

L'Exposició pot vore's a algemesí i és resultat del projecte d'innovació «incluart», compartit per 15 centres

A tot color. Així és com veuen la vida al Centre d'Educació Especial (CEE) Alberto Tortajada d'Algemesí. Així és com la pinten, així és com la compartixen amb altres escoles i instituts, i així és com la mostren a la resta de la societat. Esta escola, junt amb altres 14 centres, exposa 11 quadres al Museu de la Festa d'Algemesí, com a cloenda del projecte d'innovació «Incluart», que han desenvolupat durant este curs.

«Coeducació. Un recull de cadàvers exquisits» és una exposició, que es pot visitar fins al 15 de juny, i que fa realitat la inclusió a través d'activitats creatives, tot basat en la idea de l'escriptor surrealista André Bretó, que en 1925 compartí una extravagant diversió amb els seus companys per a «alliberar l'activitat metafòrica de la ment». El joc de «cadàver exquisit» consistix a compondre una frase o un dibuix entre diverses persones, sense que cap d'elles conega les aportacions precedents. Així és com ha treballat l'alumnat de l'Alberto Torjada junt amb altres 14 col·laboradors: els CEIP Cervantes, Blasco Ibáñez, Salvador Andrés, Ribalta i Verge del Pilar d'Algemesí; el Rafael Comenge d'Alberic; el Víctor Oroval de Carcaixent; i el Rosa Llácer de Castellar-Oliveral. A més, també han participat l'IES Sant Vicent Ferrer (Algemesí); estudiants de Magisteri del Campus d'Ontinyent de la Universitat de València i els CEE Miquel Burguera (Sueca) i Carmen Picó (Alzira). «Treballàrem amb una tela: cada escola feia una part, que se doblava i el següent centre només veia uns quatre dits del que s'havia pintat, per a continuar amb la mateixa gama de colors», explica Carmina Martínez, directora del CEE Alberto Tortajada.

El resultat són 11 colorits quadres de gran format i dos tríptics sobre els quals s'han esgrafiat (superposat sense tapar la capa inferior) les lletres de la paraula «coeducació» i que estan exposats en el Museu Valencià de la Festa d'Algemesí, un espai que suma valor a les creacions. «La peculiaritat del treball és que els centres no han vist els quadres acabats fins a l'exposició; només ho sabíem nosaltres, perquè preparàvem i portàvem les teles», apunta la directora. «Els vam demanar que expressaren què suposava la coeducació, perquè la producció artística no es pot aïllar de la societat en què es dóna i fou emocionant vore l'evolució de les pintures», afegix.

Per a l'elaboració de les obres, utilitzaren pintura acrílica a l'aigua i, a més de treballar la coeducació i la inclusió, amb este projecte també volgueren posar en valor l'àrea d'Educació plàstica, visual i audiovisual, que permet a l'alumnat explorar, expressar-se i desenvolupar la sensibilitat estètica, entre altres coses. Però, sobretot, es tracta d'un treball col·laboratiu, que ha permés l'intercanvi d'idees i la interacció entre escoles ordinàries i específiques, el que l'Alberto Tortajada ja impulsà el curs passat, a través de la iniciativa Planeta Oroneta, en què participaren huit CEE i CEIP de tota la Comunitat Valenciana, el que ha sigut la llavor d'«Incluart».

Acabar amb les reticències

Este curs, a més de l'exposició, també formen part del projecte el «museu virtual» de l'Instagram del centre (@artbertocole) i «Plàstica en aula oberta», que consistix a realitzar activitats -com visites a museus-, junt amb el CEIP Ribalta, els «veïns» del col·le d'Educació Especial, amb qui ja compartiren classe l'any passat. «És una forma de visibilitzar-nos i acabar amb la por i les reticències. El fet d'estar en una escola independent fa que quedem un poc apartats i detectàrem que hi havia xiquets i xiquetes que no sabien com dirigir-se al nostre alumnat; no podíem mantindre estes barreres», destaca la directora. Per això, un dels objectius del pròxim curs és continuar bastint llaços de col·laboració entre centres de diferents tipus.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.