Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

Una visita d'amics per sempre

L'aprenentatge-servei i el pensament de disseny portaran a escolars d'onda fins a Roma

Una visita d'amics per sempre

L'alumnat de 3r de Primària del Col·legi Madre María Rosa Molas d'Onda ha donat un potent exemple d'inclusió i per això prompte podrien ser rebuts per papa Francesc. Estos 29 alumnes han competit amb centres de tota Espanya i han guanyat la iniciativa europea Design For Chance (DFC), un programa que fomenta l'evolució de l'educació cap a un model més integrador i que pretén apoderar als alumnes. En concret van crear «Amics per sempre» en col·laboració amb el Centre Ocupacional (CO) El Molí, també d'Onda i on les persones amb discapacitat intel·lectual tenen una ocupació i aprenen habilitats bàsiques. Gràcies a la iniciativa, els majors van a l'escola una vegada al més i compartixen activitats amb els més menuts.

Raimón Calpe, mestre del col·legi, ha sigut clau, perquè també està vinculat al Molí, on s'encarrega de les activitats esportives. Sota la guia del mestre, el col·legi va obrir les portes perquè les persones amb diversitat els visitaren i conegueren a l'alumnat. Calpe pren la decisió «davant el desconeixement, perquè els xiquets tenien por; no coneixien les diferències i per això no les entenien, els semblaven d'un altre món; però quan visitàrem el centre ocupacional, van veure que són com qualsevol altra persona però que hi ha algunes coses que els costen comprendre o necessiten ajuda», relata.

«El projecte es va elaborar l'any passat, però nosaltres volguérem que tinguera continuïtat; queda una amistat i vénen a visitar-nos», explica Calpe, que detalla que «tots els últims divendres de cada mes compartixen esmorzar i juguen amb els xiquets durant l'esbarjo».

Els creadors d'«Amics per sempre» tenen entre 8 i 9 anys i afirmen que s'ho passen «molt bé preparant les activitats, que hem de pensar que també puguen fer-les les persones amb diversitat funcional». «Sabíem que existia el centre ocupacional però quan vam anar a visitar-lo vam veure que havien coses que eren diferents però que podien fer adaptant-les», asseguren els escolars. Javi Peña és un dels alumnes del centre ocupacional i remarca que, a més dels divendres, també van a entrenar. Opina que el projecte «l'han fet molt bé i m'alegre que hagen guanyat, són bons xavals i s'ho mereixien».

Observar i millorar l'entorn

La metodologia d'aprenentatge Design For Chance (disseny per una oportunitat) recomana «parar-se i preguntar als xiquets i xiquetes quines són les seues preocupacions i fomentar la investigació per a comprendre millor el seu entorn i vore què millorar. La clau per a la motivació està en «observar i generar converses, per a aconseguir identificar finalment un aspecte de l'entorn pròxim sobre el que els agradaria actuar», en el que és una mena d'aprenentatge-servei. En este treball de camp, els escolars van preparar activitats globals adaptades a persones amb diversitat funcional, utilitzant també la metodologia de cinc fases inspirada en el Design Thinking (pensament de disseny). Una consecució de reptes focalitzada en el procés més que en el resultat; encara que en este cas sí tenen un impacte en l'entorn. Així, durant el procés es fomenta l'empatia, la creativitat, el treball en equip, el pensament crític i el lideratge compartit, tot competències del segle XXI.

Un premi desitjat

Els xiquets expliquen que al papa «li ha de quedar clar, que malgrat les diferències, tots som iguals». Els resultats del treball van ser enviats al concurs i van despertar l'atenció del públic, ja que el del col·legi Madre María Rosa Molas va ser un dels dos projectes premiats de tota Espanya perquè fou el més valorat i votat en les xarxes socials el curs passat.

Ara, en una segona votació, ha quedat entre els 25 primers i la classe viatjarà a Roma del 23 al 30 de novembre. Allí, entrarà en un sorteig per a explicar el treball al pontífex, ja que es juntaran amb un total de 4.000 participants de 85 països. L'organització facilita el viatge a quatre alumnes perquè representen la classe, però alguns pares ja organitzen un viatge paral·lel que aglutinarà a la majoria d'escolars participants.

El mestre explica que la notícia ha suposat «una alegria i una recompensa molt bonica al treball dels alumnes» i, a més, «ha creat molt bon ambient en tot el col·legi».

Compartir el artículo

stats