Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dotze grans de raïm cibernètics

Innovació a les aules

Dotze grans de raïm cibernètics

Dos alumnes de l'IES La Sénia de Paiporta guayen en les seues categories de competició del concurs en línia

El 31 de desembre és una data molt assenyalada en el nostre calendari ja que celebrem la Nit de Cap d'Any. Eixa màgica nit està plena de tradicions: fer una interminable llista de propòsits per a veure si som capaços de complir algun al llarg de l'any que entra, portar roba interior de color roig per a atraure la bona sort i l'amor, fer una volta al bloc d'edificis on vivim carregats amb una maleta per a intentar viatjar més i, potser, la més important, menjar raïm a les dotze de la nit al ritme que marca el rellotge de la Plaça de l'Ajuntament de València, o de qualsevol altre lloc. Però com sempre passa, hi ha persones que les complixen i altres que no.

Precisament esta última tradició va ser la que van trencar, en el bon sentit de la paraula, set alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Desenvolupament d'Aplicacions Web (DAW) de l'IES la Sénia de Paiporta que, en comptes de menjar raïm a mitjanit, s'ho van menjar al matí perquè van participar en «Las 12 uvas», el concurs de programació web en línia organitzat per la Facultat d'Informàtica de la Universidad Complutense de Madrid, on els alumnes participants, dividits en diverses categories en funció del que estudien, deuen resoldre dotze problemes de programació -un per cada campanada- entre les 9:00 i les 15:00 hores del 31 de desembre.

En «Las 12 uvas», dos alumnes del Cicle Formatiu de DAW del centre educatiu valencià, Juan Elías López i Rubén Sáiz, han sigut els guanyadors en les seues respectives categories de competició. El primer d'ells, López, és la primera vegada que es presenta al concurs perquè esta estudiant el primer any del cicle formatiu, però explica que eixe fet no va suposar cap problema a l'hora de participar.

L'alumne explica que dels dotze problemes , va aconseguir fer nou: «els primers són molt fàcils, però a mesura que vas avançant, la dificultat és major i els tres últims els vaig deixar perquè no hi havia manera de resoldre'ls», assenyala entre riures.

«Per a ser la primera vegada que participe en un concurs axí, m'ha agradat molt l'experiència i és una cosa prou divertida perquè a més, ens ajuda en l'aprenentatge de l'àmbit de la programació», diu. «Encara que estava molt nerviós, tornaré a participar l'any que ve», confessa.

Al seu costat està l'altre estudiant guanyador, Rubén Sáiz, que estudia el segon curs de DAW. Però a ell no li ve de noves guanyar ja que, en l'edició de l'any passat, també va obtindre el primer lloc. «He tingut més facilitat a l'hora de resoldre els problemes perquè ja coneixia el funcionament del torneig», assenyala. L'experiència que s'emporta, igual que el seu company, és molt bona «i em quede amb el fet d'haver aprés la capacitat per a afrontar situacions amb molts nervis».

La clau del torneig

Tant López com Sáiz expliquen, rient-se, que no van portar res bé matinar el 31 de desembre «perquè teníem l'horari canviat, però la clau està a ficar-se al llit prompte el dia d'abans i matinar un poc l'endemà per a estar fresc», assenyalen. Josep Bonafont, José Daniel Martí, Christian Yepes, Eric Navarro i Juan Carlos Aguirre, van ser els altres cinc estudiants de DAW que van participar en el concurs.

Tots ells van comptar amb l'ajuda del seu professor, José Chamorro, qui fa una valoració altament positiva: «Només pel fet que s'hagen alçat a treballar tan prompte un dia de vacances per a posar-se a programar, estic més que satisfet», diu. Chamorro explica que sempre realitza activitats per a motivar als alumnes, «un dels motius que em va portar a animar-los va ser perquè comprovaren que el que estan aprenent en classe té una aplicació real», descriu.

El docent destaca que quatre dels alumnes participants van quedar, en la classificació general, per davant d'estudiants universitaris, «i això és tot un assoliment, estic molt orgullós», conclou.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.