Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fotografia d’un club de lectura. | JORDI CARRILLO

Clubs de lectura: una fòrmula que sedueix i dona resultats

A vegades el club de lectura brinda l'oportunitat d'eixir de casa per a acudir a la biblioteca o a la llibreria de referència i trobar-se amb veïns o viure noves experiències

Les persones interessades en la promoció de la lectura en qualsevol àmbit tenen en la fórmula dels clubs de lectura un magnífic aliat, perquè aquesta activitat ha demostrat ja de manera fefaent la seua capacitat per a aglutinar voluntats al voltant dels llibres i dels relats, la seua potencialitat per a la creació de vincles socials i afectius o la construcció de comunitats a diferents escales, i per a l’enriquiment personal, cultural i social dels qui participen en aquests cercles d’interessos.

Algunes claus de l’èxit

En primer lloc, el club és un espai de socialització: allí els lectors es troben amb altres persones amb les quals poden compartir la seua experiència lectora i poden descobrir nous significats en els textos llegits, ampliar la mirada cap a gèneres, autors o títols desconeguts, aprofundir en el coneixement de la literatura i del món que a través d’ella es converteix en accessible. A vegades el club de lectura brinda l’oportunitat d’eixir de casa per a acudir a la biblioteca o a la llibreria de referència i trobar-se amb veïns o viure noves experiències. També els no lectors (o no tan lectors) se sumen al club de lectura de la biblioteca de l’institut perquè «allí passa alguna cosa» que no es volen perdre, i aquest pot ser el principi d’una aventura lectora única.

El paper de la persona mediadora, a mitjan camí entre guia i simple company de lectures, és un rol difícil però molt enriquidor per a qui l’exerceix. Requereix un cert coneixement de dinàmiques de grup per a facilitar la participació i saber respectar els ritmes de cadascú; s’ha de situar lluny de l’erudició, però ha de tindre una formació literària mínima per a orientar les sessions del club.

La selecció de les lectures és una altra de les claus: cal donar protagonisme als mateixos lectors, ampliar el ventall de temes, descobrir nous autors sempre en funció dels interessos dels participants, procurant donar veu a totes les sensibilitats.

Finalment, la possibilitat de relacionar les lectures amb altres expressions culturals (música, cinema, teatre, museus, videocreació, gastronomia, viatges…) facilita la vinculació dels participants, ja que connecta amb més interessos personals i afavoreix l’acostament a l’experiència cultural d’una forma holística, molt més creativa i enriquidora.

En l’àmbit educatiu

Per a obtindre un bon resultat, aquesta activitat ha de ser voluntària per als seus integrants. En l’àmbit educatiu es pot utilitzar la fórmula del club de lectura dins i fora de les aules. Conversar sobre els llibres recomanats en la classe de llengua i literatura constitueix una excel·lent activitat de formació literària, però ací ha d’estar tot l’alumnat i, per tant, la voluntarietat no existeix. En aquest àmbit, els clubs de lectura han d’organitzar-se des de la biblioteca i han d’estimular la participació voluntària de l’alumnat interessat.

Un club de lectura pot ser també un lloc de creació: tallers d’escriptura creativa, fotografia, vídeo, còmic, recitals poètics i musicals, dramatització… poden cabre-hi, com a activitats puntuals vinculades als textos. Lectures en veu alta en parcs i places, en mercats, centres educatius, biblioteques, residències de majors, hospitals… com una activitat de dinamització de la lectura, però també de servei a la comunitat, són propostes que enriqueixen l’experiència lectora i reforcen l’esperit de grup, ja que creen vincles de comunitat i d’exercici de ciutadania.

Més articles sobre clubs de lectura en www.clubdelecturaenvalencia.org.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.