Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Històric "baby boom" en l’Oceanogràfic

El part de 15 cries de tauró gris iguala al màxim registrat en altres centres d’Europa

Exemplar de «Dasyatis pastinaca». | LEVANTE-EMV

L’Oceanogràfic de València compta des de divendres passat amb 15 noves cries de tauró gris (Carcharhinus plumbeus) que va parir la «mamà» Alice, una femella de tauró que viu en l’aquari des de 2003, amb cent quilos i 2,5 metres de llarg. Es tracta de la ventrada més nombrosa registrada en la història de l’aquari valencià i iguala al màxim anotat en altres centres zoològics d’Europa.

Històric «baby boom» en l’Oceanogràfic | LEVANTE-EMV

Este fet suposa tot un esdeveniment biològic i un èxit per a la política de conservació de l’Oceanogràfic, ja que el tauró gris està catalogat com «en perill» per la Llista Roja d’Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) i, per tant, és un indicatiu innegable de benestar animal.

Històric «baby boom» en l’Oceanogràfic

Les condicions en les quals viuen els animals en l’Oceanogràfic, l’alimentació que reben i l’assistència dels cuidadors són la fórmula perfecta perquè es produïsquen les gestacions i els parts.

Històric «baby boom» en l’Oceanogràfic

Sorpresa per la nit

La ràpida intervenció de l’equip d’Oceans, que va entrar a l’aigua després de detectar el primer naixement, va fer possible protegir les cries de ser depredades per altres animals de major grandària que habiten en l’aquari.

Ara els 15 menuts — huit femelles i set mascles de 50 centímetres de mitjana i un quilo de pes—, es troben en l’àrea de Quarantena, en cubes protegides en el seu interior per a evitar causar friccions traumàtiques als nounats.

El nombrós part es va produir sobre les 22:00 hores del passat dijous, 28 d’abril, mentre les famílies assistents a l’activitat «Dormir amb taurons» es preparaven per a passar una nit en l’aquari.

Després de detectar-se el primer naixement, es va activar el protocol d’actuació i control urgent per a entrar ràpidament a l’aigua i recollir les cries amb un salabre.

Una "mamà" experimentada

L’any 2020, l’Oceanogràfic ja va registrar un naixement nombrós —de huit cries— i va ser precisament Alice qui també va parir a les cries. Fins aleshores, en l’aquari de València només s’havien anotat naixements de grisos en dues ocasions puntuals. L’últim any, a l’aquari de València també han registrat nombroses cries d’escurçans, foques i tortugues, algunes en perill d’extinció.

Dos exemplars de pastinaca, Dasyatis pastinaca, recognoscibles pel majestuós moviment de les seues aletes, han parit estos últims mesos un total de 14 cries (set cries cadascuna).

Amb una mitjana de 170 grams de pes cadascuna i una longitud de disc de 16 cm, les set cries —sis mascles i huit femelles—, es troben en perfecte estat. Actualment estan en l’àrea de Quarantena, on passaran el temps necessari per a afavorir el seu correcte creixement, i una vegada aconseguit, tornaran a l’aquari del Restaurant Submarí, on van nàixer, per a continuar acompanyant diàriament als comensals que s’acosten a gaudir de la gastronomia mediterrània, d’una manera diferent.

Compartir el artículo

stats