Síguenos en redes sociales:

Va de bo a la Beneficència

L'exposició "Faixa roja, faixa blava" descobreix els secrets de la pilota valenciana i el món que l'envolta

Va de bo a la Beneficència

El Museu Valencià d'Etnologia inaugura el proper dijous 7 de novembre, a les 19 hores, l'exposició Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana. Es tracta d'una mostra organitzada juntament amb el Museu de la Pilota de Genovés.

L'exposició, comissariada per David Sarasol, ocuparà més de tres-cents metres quadrats, on, per una banda, es mostrarà un muntatge del dissenyador Eusebi López, amb una obra de l'artista de l'Alcúdia Manolo Boix, i, per altra banda, comptarà amb una sala dedicada totalment a totes les modalitats de la pilota valenciana. Així, es podrà vore panells explicatius de les distintes modalitats, colps, fabricació de pilotes i proteccions, vestimenta, etcètera.

També tindrem l'oportunitat de conèixer l'evolució que ha patit este esport en les equipaments, amb quatre maniquís amb equipatges de personatges destacats. Sis vitrines mostraran el procés de fabricació de les distintes pilotes, les proteccions, documents importants, així com elements de la canxa o dels propis jugadors.

Les parets mostraran diverses fotografies i cartells històrics, tots ells originals. Tres són les maquetes que es mostraran: el trinquet municipal de Genovés, el carrer la Font de Genovés i el frontó municipal del Puig. Una xicoteta mostra de les distintes canxes utilitzades per a practicar qualsevol de les modalitats de la pilota valenciana.

Homenatge al mestre Baixauli

Però, per damunt de tot destaquen un parell de coses. Per una banda, el material del taller del mestre piloter Baixauli de Catarroja, tot allò que utilitzaven per a la fabricació de la pilota de vaqueta i que la seua família ha donat al Museu de la Pilota, i que s'ha restaurat expressament per a esta exposició, i per altra banda, una escenografia de sis metres de llargària amb dues cares. Per una part, mostrarà tota l'escala del trinquet municipal de la Llosa de Ranes un dia de partida, i per l'altra, una galeria de figures de les distintes modalitats de pilota valenciana.

Per acabar, estan els audiovisuals. Uns estaran repartits per la sala i mostraran les modalitats, com s'elaboren les pilotes i proteccions, o com s'arreglen les mans els jugadors. Al final de l'exposició hi haurà un audiovisual on es podrà vore un recull d'imatges històriques.

Esta exposició estarà al Museu Valencià d'Etnologia, conegut com la Beneficència, fins el mes de març de 2014, per a després passar a ser itinerant pels pobles de la província de València.

Pulsa para ver más contenido para ti