Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Aràbia Saudita

Jo, avui, hauria volgut parlar de les tres Magues de Gener que diumenge passat es van passejar pel centre de València, i amb la seua presència recordaven a xiquets i grans que els seus noms republicans, Llibertat, Igualtat i Fraternitat representen valors i drets universals de tots els temps. I hauria volgut comentar que la cavalcada que les acompanyà era una festa bonica, amb muixerangues, danses populars i personatges fantàstics adherint-se a eixos tres principis. I que les paraules de l´alcalde quan les va rebre en el nostre balcó de l´ajuntament, van ser justes i plenes de contingut de defensa de la infantesa de tot el món. Res de la buidor i la banalitat de l´alcaldia d´altres temps. Però em conformaré a felicitar la Societat Coral el Micalet per la seua iniciativa i organització de la cavalcada, i a tots els col·laboradors i col·laboradores. Perquè, dissortadament he de parlar d´Aràbia Saudita.

I dic dissortadament pel fet que aquest fosc, riquíssim i privilegiat país, ha començat l´any 2016 executant 47 persones, simultàniament en 12 localitats, amb l´acusació d´activitats terroristes. No és cap novetat que Arabia, després de la Xina i Iran és el país que més aplica la pena de mort, seguit per Irak i els Estats Units. Però el fet s´agreuja perquè les d´ara i les 153 execucions de l´any passat, la xifra més alta dels darrers trenta-cinc anys, suposen un augment remarcable d´aquesta condemnable pràctica. Sembla ser que el rei Salman, vol mostrar severitat i fermesa per callar una crisi política i un malestar social que comencen a mostrar-se, degut als problemes econòmics generats per la caiguda del preu del petroli.

Aquest context actual, ja venia precedit de fa temps per la denúncia per part d´Amnistia Internacional i altres organismes, de manca de respecte als Drets Humans, amb l´aplicació de la tortura, amb decapitacions públiques i també amb l´execució de joves que eren menors quan van ser detinguts, així com la conculcació dels drets de les dones. Doncs, amb eixos coneguts precedents i amb l´actualitat de les execucions massives, sembla ser que els reis d´Espanya tenen previst viatjar a Aràbia Saudita. Serà al mes de febrer segons explica l´ambaixador d´aquell país i «aquesta visita servirà per mantindre i enfortir les excel·lents i càlides relacions entre ambdós països».

Doncs, precisament aquestes «càlides» relacions és el que hauria que revisar. Sabem dels interessos econòmics que empreses espanyoles tenen en aquella zona, però de cap manera poden justificar l´aquiescència del govern espanyol a un règim polític condemnable en molts aspectes. Els reis, no haurien de fer-hi ara cap visita i el govern espanyol hauria de mostrar contundència en la condemna dels atemptats del règim saudí als drets humans.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.