Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Abans del 7 de novembre

Abans del 7 de novembre

Un dia del 1937, amb motiu del vinté aniversari de la Revolució Russa, a l´escola d´Herbers es repartiren joguets: una de les xiquetes sempre m´ha explicat que, després de molt dubtar, va escollir un ós gegant, elecció criticada per sa mare, recriminant-li no saber triar amb profit.

Una nit del 1947, casualment, el marit d´aquella xiqueta acabà de muntar la primera ràdio d´Herbers, i es quedà perplex: després de plorar d´alegria per la victòria electrònica, escoltà una veu fosca parlant de la Revolució russa, des de Ràdio Moscou.

La veu que hi parlava era d´un locutor que, segurament, havia sigut un dels responsables de l´arribada d´aquell ós infantil a Herbers, mentre el constructor de receptors n´havia de marxar a la Guerra d´Espanya, que patí amb terror per terres de l´Aragó, Castella, i l´Àfrica. En tot cas, va apagar l´aparell, per si es despertava un fill que havia nascut feia sis mesos.

Un dia de l´abril del 2010, quan el desgel deixa tan bruta la ciutat de Moscou, les nétes d´aquella parella, en un passeig familiar per la plaça Puixkínskaia, passaren davant la casa on havia malviscut aquell locutor exiliat, i els vaig assenyalar a mà dreta el carreró Putínkovski, on estava l´emissora Radio Moskvà-Radio España Independiente en aquells anys. Precisament, durant els dies de la invenció de la ràdio a Herbers, aquell locutor havia doblat una versió del conte Kràsnaia Xàpotxka i Serii Volk: ell feia de Llop, i una xiqueta de Moscou hi feia de Caputxeta Roja, com ella mateixa contà molts anys més tard, en presència d´un nét d´aquell exiliat optimista, a uns metres d´on escric la columna.

D´eixa xiqueta -la primera catedràtica de llengua russa d´Espanya-, parle, abans del 7 de novembre. I d´una jove locutora d´aquella estrafolària emissora de Ràdio -jove i elegant, tornada després de l´exili gràcies a les gestions de Sarita Montiel, i establida finalment al Grau de Castelló. I d´una jove de la FUE valenciana, que, mentre a Herbers ja es podien escoltar emissores censurades, començava la carrera a la Universitat Lomonóssov, on es convertí en la més important professora de llengua castellana a Rússia, de tota la història. I ha mort amb 103 anys a València, sense arribar al centenari de la Revolució.

Parle, a la meua manera, de la grandesa i la misèria, la llibertat i la barbàrie del món -com vaig contar en les anècdotes viscudes del meu llibret Vesprades de Moscou.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.